Obiceiuri “sustenabile” ~ înlocuirea unor produse de unică folosință

Sustenabilitatea este un termen foarte la modă și foarte folosit în zilele noastre, dar nu toată lumea știe ce înseamnă de fapt iar o parte din cei care știu tot nu conștientizează ce trebuie făcut și nici nu se implică. Nu mai este nici un secret că o mare problemă globală o reprezintă deșeurile și dacă vrem să ne mai bucurăm de o planetă frumoasă, cu munți și păduri verzi, oceane curate fără plastic, aer curat și tot ce înseamnă echilibru în natură, trebuie să ne implicăm cât mai mulți. În prezent stăm foarte prost la capitolul reciclare, dar măcar să ținem cont de anumite obiceiuri mai sustenabile pentru că acțiunile noastre viitoare pot avea un impact pozitiv asupra mediului înconjurător și nu numai.

Pe google se găsesc o grămadă de sfaturi legate de asta, dar eu sunt de părere că nu e nevoie să citim sau să învățăm cum să trăim mai sănătos, trebuie doar să ne uităm puțin în spate și să analizăm trecutul. Cum aș putea să uit obiceiurile sănătoase ale bunicii care reutiliza hainele (le făcea cârpe de șters sau făcea covoare din ele), planta legume și fructe în grădină (și păstra semințe pentru recolta viitoare), nu arunca niciodată ziarele (le folosea la foc sau pentru împăturire), ardea gunoiul și arunca foarte puțin din el, avea numai plase din pânză și ne certa ori de câte ori lăsam lumina aprinsă aiurea într-o cameră în care nu stăteam. Și astea sunt doar câteva exemple. Nu cred că sunt nebună că îi repet băiețelului meu zilnic să nu lase lumina aprinsă dacă nu e în cameră sau apa să curgă aiurea. Face parte din educația mea și vreau ca obiceiurile astea să îi intre și lui în reflex. Nu e vorba de consum sau de zgârcenie, e vorba de amprenta noastră asupra mediului. E adevărat că viața la țară e total diferită față de viața la oraș, dar avem atâtea variante și opțiuni, totul stă în alegerea noastră.

Săculeții reutilizabili (pentru cumpărăturile de fructe și legume)

Tot mai des văd prin magazine cum dispar pungile din plastic și apar cele biodegradabile. Dar ce ziceți de săculeți reutilizabili din material textil? Mi se par o alegere genială, în felul ăsta în sfârșit nu mai cumpărăm și nu mai strângem tone de pungi din plastic. Eu mi-am luat săculeți de la Mega, dar am văzut și la Kaufland, nu costă foarte mult, sunt în jur de 3-5 lei bucata. Săculețul din poza de mai jos este de fapt pentru mașina de spălat, pentru hainele sau obiectele care trebuie spălate mai delicat, adică lenjeria intimă sau ciorapii (să nu se piardă) sau de ce nu, pentru încălțăminte. Dar pentru că par foarte rezistenți eu îi văd buni și pentru fructe și legume, mai ales că au și fermoar. Erau la set de 2 și prețul era de 7.99 lei. Săculețul din imagine nu l-am desfăcut eu, așa era la raft și am profitat și i-am făcut o poză.
Farfurii și tacâmuri biodegradabile, eco friendly

Dacă obișnuiți să mergeți la picnic (că să nu zic grătar) sau folosiți la serviciu/școală tacâmuri de unică folosință din plastic, le puteți înlocui cu cele din lemn care pot fi reutilizabile. Nu la nesfârșit ce-i drept, dar măcar atunci când își pierd întrebuințarea le putem recicla mult mai ușor. De exemlu farfuriile din tărâțe de grâu mi se par o invenție foarte tare. Văzusem undeva că ar fi chiar comestibile, dar nu știu ce să zic. Nu bag mâna în foc. În orice caz, sunt din tărâțe de grâu, cu siguranță se descopun foarte repede pe un pământ umed. Iar tacâmurile din lemn sunt foarte simpatice, nu doar prietenoase cu mediul. Se găsesc tot în magazinele DM.

Paie reutilizabile și pungi biodegradabile pentru gheață

Am menționat de picnic și deja v-am dus cu gândul la vară și la ceva răcoritor, ceva fresh care să fie savurat cu paiul eventual și cu puțină gheață. Legat de asta am descoperit paiele reutilizabile și data viitoare clar îmi cumpăr, nu știu de ce am ezitat. Mi se par și elegante și foarte utile. Noi chiar folosim des paie și abia aștept să se termine, să le iau pe astea și să scăpam de obiceiul prost de a cumpăra paie din plastic. Pachetul vine dotat cu o perie subțire pentru igienizarea lor. Pentru gheață am găsit un set de pungi biodegradabile care o să fie foarte căutat la vară.
Pungi de unică folosință din hârtie

Până nu demult obișnuiam să îmi iau fructele sau pâinea de acasă (pentru pachețelul zilnic) în pungi din plastic și de fiecare dată când trebuia să le arunc la gunoi mă simțeam prost pentru că se întâmpla foarte des. Noroc că la serviciu avem deșeuri selective și plasticul (sper) ajunge unde trebuie pentru a fi reciclat.
Așa m-am bucurat când am descoperit punguțele din hârtie care sunt de unică folosință și ele, dar eu le folosesc până se rup. Nu am mai văzut în alte magazine ca să fac o comparație, dar eu zic că au prețuri foarte bune.
În magazinele DM se gasesc foarte multe produse prietenoase cu mediul, eco friendy. Am luat și saci de gunoi (asta folosește toată lumea, non stop) biodegradabili, dar nu i-am mai pozat.
Toate produsele prezentate mai sus se găsesc în magazinele dm drogerie markt Romania. Pe unele le-am încercat, pe altele nu. Și sunt doar câteva exemple de înlocuire a unor produse pe care le cam folosim cu toții în gospodăriile noastre. Ideea postării e de vă încuraja să protejați mediul prin mici acțiuni, pentru că sustenabilitatea nu este ceva dificil, ține de rutine și de stil de viață, începând de la alimentație (un alt subiect exprem de amplu) până la un trai mai sănătos.
Apropo, ați văzut ce plasă frumoasă de cumpărături am eu? 😆 O am zilnic după mine, eu nu am nevoie de pungă când mă întreabă doamna la casă. Se găsește tot în DM.

Până data viitoare nu uitați:
Refolosește. Repară. Recilceaza. Redu consumul.

Comment (1)

  1. Victoria West

    Excelent articolul! Si eu incerc sa reduc consumul plasticelor si sa folosesc alternative reciclabile in jurul casei. Deja am cativa ani de cand mi-am facut obiceiul sa merg la cumparaturi la supermarket cu gentile mele “verzi” si nu iau pungi de plastic de la supermarket. Cateodata mai folosesc totusi pungi de plastic, dar cand vin acasa cu ele, nu le arunc, ci incerc sa le folosesc inca cel putin o data — pentru pranz la job, pentru gunoi etc. Nu stiu cum altii, dar eu niciodata n-am considerat pungile de plastic de la supermarket a fi de unica folosinta, nici acum 20 de ani cand nu ne puneam problema de crize ecologice ca acum. Pungile aia de la supermarket, daca erau in stare refolosibila, le-am refolosit dintodeauna. Sunt unii care rad de obiceiul romanilor de a a pastra pungile din comert, “punga cu pungi” sau “dulapul cu pungi” din bucatarie, dar de fapt e un obicei sustenabil si ar trebui sa o facem cu totii, sa refolosim pungile alea pana cand se rup sau se murdaresc, in loc sa le aruncam la gunoi dupa o singura folosire.

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *