La inceput de octombrie am avut placerea sa onorez o invitatie Nestlé si sa petrec 2 zile pline in Poiana Brasov, alaturi de cativa oameni faini intr-o locatie superba. Am aflat ce lucruri minunate face Nestlé in ultimul timp si merita scris despre ele pentru ca implica noua strategie pe nutritie si anume imbunatatirea produselor si educatia pentru o alimentatie echilibrata si mai sustenabila.
Nutritia este un factor foarte important pentru mentinerea starii de sanatate.
“Nutriția face parte din ADN-ul Nestlé de peste 150 de ani și introduce o nouă abordare “Bun pentru tine, bun pentru planetă”, prin care încorporează partea de nutriție și sănătate în dezvoltarea durabilă a plantei și a noastră ca societate.”
Am avut placerea sa o ascultam pe Nicoleta Tupita, dietetician autorizat și Manager Nutriție Nestlé România, Bulgaria și Țările Adriatice care ne-a povestit cate ceva despre lunga istorie de nutritie a Nestlé si ce inseamna Nestle pe termen lung, un brand care pune accent pe consumator si preferintele lui si care sprijina consumatorii sa adopte o alimentatie mai echilibrata.
O alimentatie echilibrata trebuie sa furnizeze macronutrienti, micronutrienti si apa. Intr-un mod accesbil si sustenabil.
Mancarea nu inseamna doar nutrienti, inseamna mai mult de atat, furnizeaza energie si nutritienti esentiali pentru supravietuire, ne hidrateaza, ne influenteaza si contribuie la starea de bine, la sanatatea mintala si ne relaxeaza.
Bun pentru tine, bun pentru planeta
Ambitia Nestle se concretizeaza in angajamente luate extern si merg pe 2 directii strategice:
- imbunatatirea produselor si mixului in portofoliu;
- educatie pentru o viata mai echilibrata.
“Nestlé își propune să ofere produsele potrivite pentru toate aceste ocazii, ghidând în același timp oamenii către o alimentație mai echilibrată și mai sustenabilă. Cu toții vrem să ne bucurăm de alimente gustoase și hrănitoare, care sunt și prietenoase cu mediul. Cu toate acestea, trei miliarde de oameni din întreaga lume nu își pot permite o alimentație sănătoasă. Oamenii se luptă cu accesibilitatea, timpul, poftele și informațiile valide limitate.
Pentru a ghida oamenii către un consum echilibrat, Nestlé are deja o serie de inițiative educaționale, de la etichetarea nutrițională transparentă la programe de nutriție în școli și rețete echilibrate, în conformitate cu reglementările locale. Sub inițiativa globală Nestlé for Healthier Kids, promovează un stil de viață sănătos, iar prin ghidul NutriPorția, vine cu o metodă prin care părinții pot pregăti mese echilibrate pentru familiile lor. Prin politica strictă de marketing către copii, adoptată în mod voluntar, Nestlé se angajează să nu facă nicio comunicare spre copiii sub 16 ani pentru categoria de dulciuri sau pentru alte alimente care scorează mai puțin la criteriile nutritive.”
Am ramas placut impresionata de dezvoltarea programului NutriPortia, de Cartea de retete Nestle, dar mai ales de Programul national Traista cu sanatate care sper eu sa ia amploare in mai multe orase din Romania, nu doar la Iasi si-n partea Moldovei unde este mai frecvent.
Presedinta Fundatiei Traditii Sanatoase prof. univ. dr. Veronica Mocanu a fost invitata la prezentare si ne-a povestit despre obiectivele fundatiei si reusitele programului Traista cu sanatate. Program care include si un pachet educational pentru disciplina optionala dedicate elevilor cu varste cuprinse intre 5 si 10 ani. Materialele digitale pentru optional pot fi accesate pe pagina de web.
Gasiti mai multe detalii pe siteurile:
http://www.traditii-sanatoase.ro si http://www.traistacusanatate.ro
In cadrul prezentarii s-a pus la dispozitie suportul didactic si am rasfoit atat caietul elevului cat si Ghidul pentru profesori si mi-au placut tare mult. Sper din toata inima ca aceasta disciplina optionala sa fie introdusa in scoli pentru ca este nevoie. Obezitatea e in floare iar majoritatea copiilor din ziua de azi nu se alimenteaza corect, nu constientizeaza importanta alimentatiei si alegerilor, si ar trebui sa invete de mici ce inseamna cu adevarat o alimentatie sanatoasa.
Partea frumoasa la acest gen de press trip e ca organizatorii pregatesc si altfel de surprize si una dintre ele, care mi-a mers direct la suflet, a fost plimbarea pe munte cu telecabina si apoi intoarcerea pe un traseu scurt prin padure. Era mult verde peste tot si felul cum se auzeau linistea, frunzele si pasarile, cum miroasea natura, cum patrundeau razele soarelui printre copaci si cum respiram si simteam aerul ala curat de munte, de care imi era un dor nebun, toate toate mi-au incalzit sufletul la maxim.
Locatia a fost foarte cozy si primitoare, hotel Alpin din Poiana Brasov, mancarea buna iar peisajele din jur de vis. Seara am mers pe jos spre cina pe care am servit-o traditional la restaurant Sura Dacilor. Eu am fost acolo pentru prima data si chiar am ramas super placut impresionata. Mi se pare locul ideal pentru turistii care vor sa guste din traditionalul romanesc. Si locatia arata intr-un fel, gradina exterioara, terasele, oranamentele, toate te duc cu gandul la bunici si strabunici, la ograda si casa de la tara unde avem cu totii radacini.
A doua zi dupa prezentare am luat pranzul intr-o alta locatie tot noua pentru mine, restaurant Sub Tampa din Brasov. Ceva mai modern fata de cel mentionat mai sus, dar la fel de spectaculos. Mancarea a fost delicioasa iar plimbarea pana acolo mi-a amintit de cat de mult imi place orasul Brasov, chiar si cand e plin de turisti. Are un farmec aparte si ma bucur de fiecare data cand ajung acolo.
Si acum la final o informatie de ultima ora: Nestlé și CPW susțin Ziua internațională a cerealelor integrale, sărbătorită în noiembrie, un eveniment anual dedicat creșterii gradului de conștientizare cu privire la importanța cerealelor integrale pentru sănătatea fiecăruia, pe tot parcursul vieții.
Cerealele integrale oferă mai mult decât fibre. Sunt pline de nutrienți esențiali, iar dovezile științifice sugerează că aportul mai mare de cereale integrale la toate grupele de vârstă este asociat cu un risc mai scăzut de a fi supraponderali sau obezi.
De asemenea, autoritățile de sănătate publică, nutriționiștii și organizațiile de sănătate, inclusiv OMS, recomandă să consumăm cereale integrale în detrimentul celor rafinate. Un aliment cu cereale integrale este definit ca un aliment cu cel puțin un gram de fibre la 10 grame de carbohidrați. Nutriționiștii spun că ar trebui să servim trei porții de cereale integrale pe zi. O porție este de aproximativ 16 g cereale integrale – aceasta poate fi o felie de pâine integrală, 2 prăjituri de ovăz, 3 căni de floricele de porumb sau trei linguri pline de paste integrale fierte.
Nestlé și CPW oferă o gamă diversă de produse din cereale integrale și subliniază impactul lor pozitiv atât asupra sănătății, cât și asupra mediului. (sursa: Nestlé)
Stiu ce mananc in dimineata asta, fulgi de ovaz fierti in lapte de cocos, cu seminte, nuci, fructe si un strop de miere.