Baclavaua turcească este și unul dintre deserturile mele preferate ce-i drept.
N-am respectat o rețetă anume, am amestecat ingrediente după cum am vrut, adică:
Pentru umplutură:
– 300g nucă
– 100g fistic
– 100g migdale
– o lingură scorțișoară
– 1/4 lingură nucșoară
Pentru sirop:
– 400 ml apă
– 150g zahăr
– 300ml miere
– zeama de la o lămâie
După ce am terminat de spart la fistic am luat toate grăunțele la măcinat. Și asta mi-a luat o veșnicie pentru că am un blender mic și trebuia să fac puțin câte puțin ca să iasă uniform. Dacă nu aveți blender, merg pisate cu făcălețul, cu mașina de tocat carne sau cu râșnița de cafea (care mai aveți).
Am amestecat tot ce-am măcinat adică nuca, migdalele, fisticul (mi-am oprit 2 linguri pentru ornat) cu scorțișoara, nucșoara și jumătate de cană de zahăr.
Apoi m-am apucat de foi. În 2 pachete de foietaj sunt 28 de foi în total.
Baza baclavalei e foarte importantă și trebuie să fie puțin mai rezistentă așa că am ales 10 foi pentru bază.
Fiecare foaie se unge cu untul topit cu ajutorul unei pensule de bucătărie și se pune una peste alta.
După cele 10 foi am pus o parte din compoziție și am pliat marginile foilor către interior. Apoi alte 6 foi unse una câte una și puse după același procedeu.
Iar compoziție. Alte 6 foi, iar compoziție și restul de foi.
Am tăiat baclavaua și-am bagat-o în cuptorul încins.
Între timp am preparat siropul pe foc.
Am pus la fiert apa cu zahărul, am adăugat mierea și zeama de lămâie și după ce a dat într-un clocot l-am mai lăsat puțin să fiarbă (vreo 10-15 min).
Imediat după ce am scos baclavaua ușor rumenită deasupra am turnat sirpul cu polonicul și-am lăsat-o la răcit.
Am presărat deasupra fisticul zdrobit pe care l-am oprit special pentru asta și am servit cu mare poftă.
Pupici
Yeeey! arata delicios….:) nu stiu daca mie o sa imi iasa la fel….insa o sa incerc 🙂 iti spun cum a iesit,pe cuvant! pupici
Am uitat sa scriu, merge facuta si mai cimplu si ieftin, adica doar dintr-un pachet de foi, nuca si sirpo din apa cu zahar :D. Succes! :*
hehe, am si eu reteta de baclava si iese super buna! cu inghetata n-am incercat, dar la cat de dulce e.. doar sa fie de lamaie sau ceva mai acrisor ca sa imi convina
bravo, gospodino :*
Mie mi se pare ca inghetata ii mai taie din dulceata. Oricum baclavaua mea nu a iesit exagerat de dulce cum e aia din comert de te dor dintii de dulce ce e ;)). Lamaia stoarsa in sirpo ajuta.
:*
Ah, si pe mine nu m-ai chemat la masa :(( Arata genial, poate fac si eu odata! Pupici!
S-a mancat destul de repede, pana ajungeai tu nu mai era nimic :)). Data viitoare te chem :D.
Arata mi-nu-nat :X daca as gasi acum as pleca sa cumpar :))
Sunt bune si alea din comert dar sunt exagerat de dulci. Cand am mancat eu prima baclava era cumparata, mi-o adusese iubitul, adica actualul sot. Nu-mi venea sa cred ca exista un desert atat de bun si exact pe gustul meu ;)).
Deci arata asa de bineeee 🙂 eu inca nu am incercat baclava, am o oarecare retinere fata de ea, dar ai scris o reteta asa de simpla ca trebuie sa incerc si eu 🙂
Este o varianta si mai simpla de atat, un pachet de foi, compozitia doar din nuci iar siropul din apa cu zahar. Si iese cam la fel de buna, am mancat la cumnata mea si mi-a placut. Incearca! 😛
Ne bagi in pacat, zau asa!!! Nu numai cu ceea ce prezinti ci si cu felul in care prezinti!
Ooh, God, plec la somn salivand! Cine stie ce voi visa?!:P
Fede, felicitationes! Imi place!
Pupici!
Ilda
Lavender Thoughts
Subscriu Felicia, mor de pofta si uite asa merg eu nelinistita la somn!!!
Fetelor , imi pare rau! Nu m-am gandit ca e o ora nepotrivita pentru o astfel de postare dar am tot amanat-o de duminica si trebuia sa ma grabesc :D.
Sper ca ati dormit bine.
Am dormit, am dormit…culmea e ca am visat niste hoti!:))
Vai vai vai!!! de mai multi de vai, vreau si eu!!!
Nu ne-ai zis ce foi ai folosit, specialistii zic ca nu sunt bune toate, excluse alea cu margarina… arata delicios!
Le-am luat de la Mega Image dar nu mai stiu ce foi erau, oricum subtiri. Nu cred ca erau cu margarina.
Arata delicios dar sa vezi ce gust are :D.
Fede vezi ca se foloseste foi de placinta, nu foietaj., corecteaza ca-ti dau bataita 😀
Foietajul este o foaie din mai multe foi care se infoaie. Corecteaza ca eu am luat-o razna. Prima data am luat foi de placinta, cand am citit retea notate de la tine am pus punga inapoi in congelator si mi-am amanat prepararea ca sa iau foietaj… care nu poate fi folosit.
Scot iar foile de placinta :)))
Yay, iarta-ma Mihaela! 😀
Am corectat, ai dreptate. Se pare ca le-am incurcat, sper ca nu m-ai injurat prea tare.
Cum ti-a iesit?
Au iesit, nu am folosit fistic si migdale, dar am constatat ca le mai trebuia sirop, au supt tot si eu le vreau si mai insiropate. Mai fac si torn peste ele. 🙂 Sotul e in extaz, am facut si turta dulce. Cand ieseam din bucatarie imi spunea ca miroase a vin fiert, de la condimente. Si azi am casa parfumata, natural! 🙂
Un amestec de gusturi incredibil:) O adevarata placere pentru papile:)
Indeed! 🙂
Mamaaaa, ce nebunie de arome e aici! Si eu ma chinui cu un regim de vreo 3 saptamani si nu ma pot atinge de dulciuri! Pffff, salivez pe tastatura! Bravo, arata … absolut delicios!
De cand zic ca incep sa tin si eu un regim, nu ceva strict dar macar sa ma las de dulciuri. No way…mi-e imposibil, sunt mai rau ca aia mici.
Multumesc!
Imi place la nebunie baclavaua la nebunie! Dar zau ca mi se pare tare complicat de facut 😀
Nu e complicat deloc. Poti sa faci varianta simpla cu un pachet de foi, doar nuca macinata ca umplutura si sirop din apa cu zahar :P. E cam la fel de buna.
Doamne, cât de bine arată! 🙂