Cina de duminică: couscous

Știu că titlul e puțin derutant și se poate înțelege că azi am gătit și servit couscous dar nu a fost așa, nu că nu mi-ar plăcea dar am avut alte preocupări cum ar fi aplicare mască home made pe păr și pe față, “enșpe” search-uri exotice din nou și alte nebuneli. 
Couscous am gătit acum câteva săptămâni după-nu-știu-cât timp și am tot ținut să mă laud pe blog dar n-am mai apucat. Recunosc că nu am fost și nu sunt mulțumită deloc de poze și asta a fost unul din motive, sper ca data viitoare să-mi iasă mai bine. Pozele. 
Couscous este o mâncare tradițională arăbească (africană) care se servește de obicei duminica în familie. 
Nu știu dacă e o regulă dar parcă am citit undeva că nu trebuie să lipsească 7 ingrediente, am avut și eu tot atâtea în compoziție dar întâmplător. 
Am învățat să fac cous cous acum vreo 6 ani când am locuit în Spania pentru o perioadă iar partenera mea de apartament era o marocană. Mă invita mereu la masă când gătea couscous și-mi plăcea la nebunie gustul așa că i-am “furat” rețeta.
Se prepară în 2 oale speciale pe care eu nu le am dar m-am descurcat și fără. În cea de deasupra se fierbe în abur couscous-ul care se frământă din când în când, oala având găurele mici pe fund iar în oala care o susține se fierbe supa de legume și carne la alegere (miel, pui).
Eu am folosit 2 oale normale și am fiert couscous-ul în abur mestecând cu furculița din când în când și turnând puțin câte puțin ulei. 
Pentru supă am ales: ceapă, morcov, cartof, dovlecel, fasole neagră boabe, stafide, roșii și carne de pui
Condimente: sare, piper, coriandru, chimen și puțină scorțișoa
Supa am fiert-o până am simțit în furculiță că s-au înmuiat legumele bine iar couscous-ul l-am lăsat în abur și l-am frământat și cu mânuțele din când în când. 
Se servește într-o farfurie mare unde se pune couscous-ul iar peste se toarnă supa de legume și carne, zeama fiind de bază. Tradițional, se mănâncă formând cu mana bulgări dar eu am preferat să folosesc furculița întotdeauna. 
A ieșit delicios! Nu o zic eu că îmi place mult mâncarea asta dar am primit și alte laude :D. 
Pe net se găsesc diverse rețete dar eu o prefer pe asta pe care am învățat-o și mi se pare foarte simplă.
Couscous am găsit la cutie în hypermarket-ul Cora.
Și că tot veni vorba de mâncare, de curând am aflat că s-au deschis niște restaurante cu specific mexican în București – la Tortilla, eu am fost azi la cel din zona Obor și am servit câte ceva. Dacă vă place mâncarea mexicană sau spicy vi-l recomand! [reclamă gratuită ;))]

Voi ce-ați servit în week-end mai delicios?

Comments (17)

  1. Alice wonders

    Ba ti-au iesit ok fotografiile si imi place mult farfuria! Chiar e o idee buna, n-am mai gatit de ceva vreme couscous.

    Reply
    1. Federova

      Cred ca la tine am citit ceva de 7 ingrediente ;)). Multumesc Alice, uite ca iar mi s-a facut pofta de el :P.

      Reply
    2. Alice wonders

      Cred ca ma confunzi, dar si mie imi place… doar ca nu l-am mai gatit de vreo jumatate de an. Ghici ce fac week endul viitor? 😀

      Reply
    3. Federova

      Te-am confundat, ma ierti? 😀
      Ce faci wkd viitor? Couscous?

      Reply
  2. budadana

    eu am o reteta de couscous de la sora mea, dar e diferita,se prajeste. intr-o tigaie se pune un pic de ulei, peste care se toarna couscous-ul (masurat) si se caleste pana capata o culoare galbuie spre maroniu. ador gustul de prajit. cand e de culoarea asta, se adauga apa calda ( de 3 ori fata de cantitatea de couscous ), putina vegeta, se lasa le fiert, amestecand din cand in cand, se lasa apoi sa se umfle la final. condimentul care il adaug e curry, care ii da un gust deosebit. e ca un fel de pilaf, dar cu un gust special.

    Reply
    1. Federova

      Suna bine, poate chiar o s-o incerc. Si eu folosesc curry si-mi place, daca nu ma insel cred ca am pus putin si in reteta de mai sus :D.
      Ms de share!

      Reply
    2. budadana

      ma bucur, sa imi spui daca ti-a placut, dupa ce incerci 🙂

      Reply
  3. FromMegwithLove

    Eu stiam ca peste couscous se pune apa si-i gata filosofia :))
    Nu am facut niciodata, insa il servesc cu placere.

    Reply
    1. Federova

      Asta e varianta cea mai simpla, merge si asa din ce am citit eu pe net.

      Reply
  4. coco

    gata..poti sa te mariti 🙂

    Reply
    1. Federova

      Uite acu’!

      Reply
    2. hapi2233

      Pai deja are linkuri cu “sarcina ” si “rochii de mireasa” 😀
      Absolut intamplator

      Reply
    3. Federova

      Sunt vechi alea :)). O sa-mi foloseasca ele la un moment dat, sper! 😛

      Reply
  5. Annarkali

    Arata apetisant in fotografii si sunt sigura ca ti-a iesit si delicios. 🙂
    Weekend-ul asta am facut o supa tailandeza (Tum Yum soup) niste orez basmati facut cu lapte de cocos in loc de apa si o tocanita indoneziana cu carne de vita, bucatele de bambus si pasta Rawon (de nuca neagra).

    Reply
    1. Federova

      Doamne ce delicii ai insirat! Tot ce as putea sa fac e orez cu lapte de cocos si cred ca o sa si fac :D. Multumesc de idee!
      Am gatit couscous de putine ori dar de fiecare data mi-a iesit delicios, chiar si fara oalele alea :P.

      Reply
  6. hapi2233

    Tu stii sa gateeeesti? 😀
    De fapt ai mai zis tu odata ceva de cous cous dar eram sigura ca poti face numai eclere 😀
    Arata foarte bine.E una dintre mancarurile mele preferate ,mai ales ca-mi place sa pun sos din acela destul de putin – deci e si dietetica (relativ!!!) si mai sanatoasa decat altele

    Reply
    1. Federova

      Surprinzator imi si place sa gatesc! :))
      Eu prefer cu sos mai mult.
      Ms! :*

      Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *