Uleiurile naturale în îngrijirea mea

Sigur am mai spus în alte postări cât de mult îmi plac uleiurile naturale dar nu am povestit mare lucru despre asta. Din ce îmi aduc aminte v-am arătat un mix preparat pentru plajă anul trecut și cam atât.  
Sunt atrasă de uleiurile naturale din cauza numeroaselor proprietăți benefice pe care acestea le au și din cauza rezultatelor obținute fără chimicale: hidratare intensă pe tot corpul și strălucirea părului.
Câteva dintre ele sunt nelipsite din dulapul meu, atât în lunile reci (când corpul necesită o hidratare mai intensă) dar și în lunile calde (chiar dacă utilizarea lor e puțin incomodă). 
Majoritatea sunt hidratante, emoliente, regenerante, restructurante, tonifiante, catifelante, protectoare, calmante și delicate. 

Uleiurile naturale sunt uleiuri vegetale care conţin săruri eterice de glicerină, acizi graşi şi vitamine, substanţe atât de benefice organismu­lui. Provin din flori, rădăcini, seminţe, tulpini, scoarţă, fiind extrase prin diferite procedee, cea mai cu­noscută şi eficientă fiind presarea la rece.”  
 (sursa: supermamici.ro)

Momentan dețin doar câteva sticluțe suficiente pentru prepararea unor rețete simple pentru îngrijirea de care cred eu că am nevoie. Nu-mi place să-mi achiziționez prea multe (deși aș vrea și cu greu mă abțin) pentru că se consumă destul de greu și dacă nasul meu simte un miros câtdefinarfi de râncezeală..la revedere uleiuț! Nu-mi mai place.  
Le folosesc ca atare, adică simple după cum am chef la momentul respectiv, combinate între ele sau adăugând miere, gălbenuș de ou, fructe, etc în funcție de rețeta propusă. 
Cel mai mult îmi place că pentru prepararea rețetelor nu este nevoie de cunoștințe vaste de chimie sau cosmetică ci doar de un strop de pasiune, chef și ceva muncă de cercetare-informare.

Uleiul de jojoba
Are o afinitate remarcabilă cu pielea şi părul, fiind similar cu sebumul uman. Se absoarbe rapid şi se poate aplica pe orice tip de piele. Bun ca bază pentru machiaj, demachiant, îngrijirea tenului mixt, gras sau acneic. Util în probleme de scalp, redă vitalitatea părului.
Eu îl folosesc pe corp combinat cu un unt (cacao sau mango) și simplu din când în când, pe față, în zona “T”. După textură și gradul de penetrare, este clasificat la ulei uscat dar e tot gras după părerea mea, numai că e mult mai lejer și penetrant față de altele.

Uleiul de macadamia
Este plăcut de orice piele, are o textură uşoară, este nutritiv şi acţionează pentru refacerea integrităţii cutanate. Recunoscut pentru ameliorarea vergeturilor, a cicatricilor şi restructurarea pielii degradate. Penetrant, se absoarbe bine, nu lasă urme grase.
Dacă mă întrebați pe mine cum stă treaba cu “urme grase” o să fiu sinceră: toate uleiurile lasă o peliculă grasă pe piele chiar și cele uscate dar într-adevăr, nu în aceeași măsură. Ăsta de macadamia nu prea l-am folosit singur din cauza mirosului nu prea plăcut dar nici puternic.  
Prefer să-l bag în compoziția rețetelor simple doar pentru îngrijirea corpuluicombinat cu uleiul de cocos sau în amestec cu un unt de corp.

Uleiul de cocos
Este extrem de preţios şi multilateral, folosit pentru îngrijirea pielii şi părului. Lasă pielea mătăsoasă, hrănită şi hidratată. Este potrivit şi pe pielea copiilor Este apreciat şi pentru parfumul său fin, exotic.
Din cauza mirosului delicios, uleiul de cocos este preferatul meu în rețetele de îngrijire home-made; sticluța mea e pe terminate dar o să-mi achiziționez altul în curând, la borcănel de data asta :D.
Îl utilizez:
– pe corp aplicat după duș, simplu sau în combinație cu un unt, ulei de jojoba, ulei de macadamia, ulei de Rosa Mosqueta, etc. 
în măștile de păr simplu sau combinat cu miere, ulei de ricin sau ulei de măsline

Uleiul de cătină
Conţine o serie de elemente bioactive rare, este un ulei special cu proprietăţi nutritive, cicatrizante, reparatoare şi regenerante. Aduce beneficii pentru pielea inflamată, afectată de iritaţii, dermatite, arsuri. Este deopotrivă protector şi antiage.
E sticluța găsită rătăcită prin frigider încă de vara anului trecut. A fost ingredient important la un mix de uleiuri pentru plajă și a mai rămas o cantitate mică pe care am de gând s-o folosesc în curând. Nu merg la plajă (I wish) dar am găsit o rețetă simplă de autobronzant natural unde uleiul de cătină e de bază :D.

Uleiul de rosa mosqueta
Este un adevărat elixir pentru piele, este regenerant, radiant, previne îmbătrânirea prematură. Este renumit pentru atenuarea ridurilor, a cicatricilor, a vergeturilor. Ameliorează eczemele. Redă luminozitatea şi tinereţea pielii.
L-am folosit o lungă perioadă de timp doar în zona ochilor pentru hidratare și pentru ridurile fine de sub. Pentru că se consumă destul de greu, recent l-am introdus și în amestecurile pentru corp. Este la fel de hidratant ca și celalalte și nu are un miros anume, doar acela specific uleiurilor.

Uleiul de migdale dulci 
Este unul din cele mai populare uleiuri vegetale, emolient recomandat pentru orice tip de piele în special cea uscată, delicat, hrănitor și calmant, ideal și pentru pielea sensibilă sau fragilă.                                                          (sursa: elemental.eu)
Tot pentru zona ochilor l-am cumpărat dar fiind prea gras, am de gând să renunț la el și să revin la cel de sâmburi de struguri care era mai uscat și mai lejer. 
L-am folosit și pe corp combinat cu unt de mango. Foarte hidratant și gras. 

În general folosesc uleiurile naturale din cap până în picioare, excepție zona feței, unde aplic doar ce se recomandă la ochi și în zona “T”, doar uleiul de jojoba din când în când. Am tenul mixt dar cu o ușoară tendință acneică iar uleiurile cam blochează periodic porii și generează coșuri. 

V-am prezentat pe scurt sticluțele grase ce le dețin în prezent dar în dulapul meu rulează periodic altele. Uleiul de măsline nu-mi lipsește niciodată dar sticla stă în bucătărie :D.  
În rest am mai încercat ulei de argan, ulei de sâmburi de struguri, ulei de monoi de Tahiti de care îmi e dor pentru că avea un miros tare plăcut, ulei de ricin. 
Pe lista mea de așteptări se găsesc: uleiul de avocado, uleiul de trandafiri sau de morcovi. 
Esențiale nu prea am folosit, esențiale naturale nici atât dar îmi doresc ca pe viitor să încerc măcar câteva pentru aromaterapie:  patchouli, iasomie, lavandă, ylang ylang.

 Voi ce recomandări aveți? 
Cum vi se par uleiurile naturale și ce grad de ocupare au ele în îngrijirea voastră? 

Dacă aveți întrebări, nelămuriri sau alte sugestii, le aștept cu drag în comentarii.                                                                                                                                     

Comments (45)

  1. Macnetize

    Eu am de jojoba şi-l folosesc, cu sfinţenie, seară de seară, în zona ochilor. Am descoperit uleiurile în timpul tratamentului cu retin-A, când tot ce puneam pe faţă ustura 🙁 Mi-a rămas în rutină şi am renunţat la creme în favoarea lui.
    Vreau să încerc uleiul de rosa mosqueta, am citit atât de multe despre el. Te pup, missed u so much 😉

    Reply
    1. Federova

      Ma bucur sa te vad pe la mine :P.
      Stiu de trista povestea cu retin-A :(.
      Pentru ca ma machiez zilnic, seara dupa demachiere imi simt pielea ochilor uscata si mai mereu folosesc un ulei iar cand simt ca si fata ma strange atunci aplic jojoba in zona T, imi place ca nu e asa gras ca alte uleiuri dar nu pot sa-l folosesc zi de zi. La inceput asa l-am folosit si dimineata ma trezeam cu tenul prea gras asa ca am rarit-o cu el.
      La creme n-am renuntat si nu pot.
      Te pup! Chiar ti-am lipsit? 😀
      Si eu m-am bucurat ca ai revenit dar tot rar postezi ;;).

      Reply
  2. Larisa Duță

    Îmi place postarea ta ! Este utilă și plăcută. Apreciez atenția pe care o acorzi detaliilor unor postări.
    Eu folosesc doar ulei de cocos presat la rece și uneori ulei de măsline, dar mi-aș dori ceva și pentru pielea subțire de sub ochi, ceva special.

    Reply
    1. Federova

      Si eu apreciez sinceritatea ta, multumesc!
      Eu aplic uneori in zona ochilor ulei de cocos si-mi place dar in general le prefer pe cele mai uscate cum sunt cel de jojoba sau de samburi de struguri.

      Reply
  3. Daniela Macsim

    Momentan sunt fan ulei de argan!♥

    Reply
    1. Federova

      Si mie mi-a placut uleiul de argan cand am folosit dar acum stiind consistenta mai multora imi dau seama ca era mult prea gras. Si tin minte ca la cateva luni i s-a schimbat mirosul si nu prea am mai avut chef de el, l-am terminat repede pe par ;)).

      Reply
  4. coco

    ma bucur ca le-ai indragit , eu sunt fan si am reusit sa o conving si pe Monik sa le foloseasca si a inceput sa le iubeasca , am din toate , sa incerci si shea , este placut si lasa pielea putin satinata !
    pupici !

    Reply
    1. Federova

      Unt de shea pur n-am incercat dar ma tenteaza, momentan mai am de mango si e suficient. Nu-mi place sa adun prea multe pentru ca mi-e teama ca se strica mirosul, nu le bag la frigider zi de zi si nah…sunt sanse.
      O sa scriu si despre amestecurile mele pentru vergeturi, de cand am ramas insarcinata seara de seara am program de “ungere”, banuiesc ca si Monik la fel :D.

      Reply
  5. Hapi

    Parerea mea o stii, in prezent folosesc doar ulei de argan de la mama lui de-acasa
    Imi place foarte mult uleiul de migdale pentru zona feței 🙂

    Reply
    1. Federova

      Imi aduc aminte de pijamalele tale care miroseau a ceva mort si nu stiai de unde vine mirosul :)).
      Stiu de uleiul de argan, doar ti-ai luat cantitati industriale de la mama lui :). Mie mi s-a parut prea gras si cam scump, nu l-as recumpara. Il prefer pe cel de cocos.

      Reply
  6. Hapi

    Si tot apropo de uleiuri- in caz ca o sa-ti apara vergeturi , o sa-ti fie utile preparatele pt automasaj 🙂

    Reply
    1. Federova

      Ohh, stiu Hapi! Am rupt netul in doua despre subiectul asta, asa de mult am cautat :)). Nu mi-au aparut INCA, ca doar ma ung seara de seara si am avut o perioada cand aveam program si dimineata. Oricum sper sa nu-mi apara, le urasc, e groaznic ca nu prea ai cum sa scapi de ele!

      Reply
    2. Hapi

      Ba da, cum sa nu? In ultimul caz -plastician. Nu se fac operatii ci diverse manopere cu laser, peeling, etc
      dar am inteles ca daca-s “proaspete” si mici si le ingrijesti , adica le masezi si hidratezi pielea, pot disparea…

      Reply
    3. Federova

      Da Hapi dar cine isi permite astfel de operatii si manopere? Ca eu nu :).
      Am mai auzit ca daca sunt mici si proaspete se mai diminueaza dar e cu semnul intrebarii, mai bine sa nu-mi apara :(.

      Reply
  7. miha.ela

    jojoba-ul e cel mai dorit, cand a aparut argan o luasem si eu razna dar m-am potolit, nu mor fara ele. 🙂

    Reply
    1. Federova

      Clar nu pierzi nimic! Poti foarte usor sa-l inlocuiesti cu alt ulei, vezi ce ti se potriveste.

      Reply
  8. ella

    Eu folosesc uleiul de migdale pentru corp iar cel de jojoba pe post de crema de noapte (ziua mi se pare destul de dificil, pentru ca am senzatia ca nu intra in piele si “fuge” fondul de ten) si tot ulei de jojoba drept crema de ochi.
    Am citit ce ai scris despre uleiul de rosa mosqueta si sunt tentata sa il incerc. Crezi ca pot sa gasesc un alt produs natural care sa ilumineze zona din jurul ochilor? (Eu am o problema cu zona din jurul ochilor care e ceva mai inchisa decat restul fetei si tare ma seaca problema asta :-))
    Un sfarsit de saptamana fumos!!!

    Reply
    1. Federova

      Mi se pare o alegere buna, uleiul de migdale aplicat pe corp este recomandat si in sarcina pentru vergeturi :P.
      Sa inteleg ca ai cearcane? Eu nu sunt in masura sa-ti raspund pentru ca nu cunosc si n-am citit nimic despre asta dar poate te ajuta site-ul elemental.eu, eu aici gasesc cam tot ce caut si ma intereseaza. Uite:
      http://www.elemental.eu/ro/36-anticearcan
      Wkd-end placut!

      Reply
  9. Lucica Lazar

    sunt folositoare aceste uleiuri,sper sa-ti iasa ce vrei sa faci cu ele 🙂

    Reply
    1. Federova

      Tot timpul mi-a iesit 🙂

      Reply
  10. Madalina

    Si eu folosesc uleiuri pentru ten, in special seara. Acum folosesc uleiul de jojoba si imi place pentru ca imi lasa tenul catifelat,dar cum spuneai si tu imi ramane totusi o pelicula uleioasa pe ten..

    Reply
    1. Federova

      Uite ca n-am specificat aspectul asta important, e ca o recomandare de fapt. Eu DOAR seara folosesc uleiuri, in timpul zilei mai rar si doar pe burtica sau pe picioare.

      Reply
  11. Deea

    Foarte misto postare ta! Si foarte mare colectia ta de uleiuri:). Eu in prezent am doar jojoba,migdale dulci,cocos si masline. Recunosc,de Rosa Mosqueta n-am auzit pana la tine dar e foarte tentant:). Te pup!

    Reply
    1. Federova

      Ms Deea! N-am o colectie asa mare sau asa cum as vrea dar sunt suficiente momentan. Si vad ca si tu ai enumerat cateva, deci nu esti departe de mine ;)).
      Asta de Rosa Mosqueta il luasem pentru ten initial, nu mai stiu unde am citit ca este bun si pentru pete iar eu am o mica pata ca o alunita mai mare undeva pe obraz si am zis sa-l incerc. Nu pot sa zic ca a avut sau nu efect pentru ca nu prea l-am aplicat seara de seara cum trebuia.
      Te pup si eu!

      Reply
  12. blueroses

    Ce comori ai tu aici 🙂
    Din toate, am folosit doar ulei de ricin pentru par si unghii, cel de cocos e abia achizitionat si tocmai l-am folosit pentru par si am ulei de maces, dar nu stiu daca e ca al tau – am impresia ca al tau e din flori si al meu din samburi (rose hip) – am ezitat sa-l aplic deocamdata.
    Pe lista e uleiul de jojoba, cel de migdale dulci; cel de lavanda pentru durerile de cap si calmare; cel de crin pentru luminarea tenului, cel de rozmarin pentru par, cel de trandafir (rosa damascena) pentru mirosul lui 🙂
    … si cine mai stie cate, mereu mai gasesc cate ceva :))
    Sa te bucuri de ele si … weekend placut!

    Reply
    1. Federova

      Blue, ce-mi faci tu mie?! Imi maresti lista de asteptare a comorilor :)).
      Cum o fi uleiul de crin? Nah ca m-ai facut curioasa.
      Ulei de ricin am folosit o lunga perioada ca masca de par si de cateva ori ca demachiant si mi s-a parut extrem de gras. Acum nu mai am dar am zis sa-mi iau pentru mastile de par.

      Da, uleiul meu de Rosa Mosqueta e din flori de maces.
      Multumesc frumos! Wkd placut si tie!

      Reply
    2. blueroses

      Cred ca am vazut pe elemental si uleiul de crin :))
      Eu am incercat sa-mi fac acasa din crinii nostri si am folosit petalele ramase dupa ce am scurs uleiul ca un fel de masca – prima data nu s-a intamplat nimic, a doua oara am facut o mica alergie/iritatie – aveam fata rosie exact dupa conturul petalelor – acum rad, atunci eram panicata – oricum nu ma mai apuc de asemenea proiecte, raman la cele cumparate 🙂
      Pai daca ai cerut recomandari? Asa ti se mareste lista 🙂
      Weekend placut,
      blueroses 🙂

      Reply
    3. Federova

      Io nu mi-as face asa ceva acasa, nu am nici rabdare dar nici cunostiintele necesare, banuiesc ca nu e chiar floare la ureche sa extragi ulei din ceva anume.
      Am vazut ulei de crin alb pe elemental si la ce proprietati are clar il vreau! Nu am inca mari probleme cu cearcanele dar am o mica pata de la soare pe obraz de ani de zile si am observat ca s-a cam marit, lucru care nu-mi place deloc.
      Multumesc pentru recomandare! 😛
      O saptamana frumoasa!

      Reply
  13. irina andreea

    foarte interesant postul tau
    eu doar ulei de argan bio am folosit pentru fata,,si chiar hidrateaza foarte bine..chiar voi merge la plafar sa imi cumpar si alte uleiuri mai ales pentru hidratarea parului..dar sa mai termin din produsele cosmetice pe care le detin pt el
    te invit la concurs anian keratina lichida si bifazic color
    http://irinacosmetice.blogspot.ro/2013/04/concurs-impreuna-cu-triodeluxe.html

    Reply
    1. Federova

      Multumesc frumos pentru invitatie dar nu ma bag, am keratina lichida de la Anian, inca trag de ea :P.
      Am folosit ulei de argan pe fata o perioada dar nu prea mi-a placut, ma trezeam cu tenul prea gras dimineata si din cand in cand cu mici cosulete. Este intr-adevar foarte hidratant, pe corp si pe par mi-a placut mai mult.
      Pe fata sunt mai atenta la ce uleiuri aplic.

      Reply
  14. Maya Secret

    Ce bine ca ai facut aceasta postare, sa stii ca m-ai inspirat in privinta catorva uleiuri care acum se afla si ele pe lista mea de prioritati. Poti sa mai incerci si uleiul de masline extravirgin pentru corp. Din cand in cand folosesc ulei de masline pe tot corpul masand usor si pielea ramane hidratata si foarte fina mult timp. Macar am siguranta ca nu contine iritanti si alte ingrediente daunatoare. Pupici

    Reply
    1. Federova

      Am scris ca detin si ulei de masline dar nu e prin poze pentru ca sta in bucutarie. Nu e cumparat din comert, e adus direct de la sura din Grecia, bio, natural, extravirgin, etc ;)).
      Am facut acum cativa ani un fel de cura cu uleiul de masline. Dupa fiecare baie, stateam in cada si ma masam peste pielea uda si asteptam ceva timp sa intre in piele. La un moment dat m-am trezit prea multe prosoape imbacsite si-am renuntat la ritualul asta. Nu pot sa spun ca era chiar placut, lasa pielea destul de uleioasa si nici mirosul nu era de iasomie ;)).

      Reply
  15. Silvia Postolatiev

    Foarte interesant articolul,
    Eu am niste mix-uri deja ambalate, fiecare pt o problema anume, anitirid, bronz, etc.
    Insa recunosc ca sunt cam dificil de folosit in general, din cauza senzatiei de grasime…

    Mai nou, am trecut la cele esentiale, le folosesc cand fac baie..cateva picaturi in apa fierbinte si relaxare maxima!

    Reply
    1. Federova

      Cateva picaturi in apa fierbinte pentru relaxare suna tare bine! Probabil pentru asta as folosi si eu uleiurile esentiale, am inteles ca aplicate pe piele sau in preparate pot fi iritante.

      Reply
  16. Joanna

    Eu mai folosesc de argan si de sambure de caise. cel se sambure de caise mi se pare ca functioneaza extraordinar de bine la pielea mea.
    Am facut si eu exact un post din asta in iarna cand batea viforu 😛 in caz ca mai vrei idei de uleiuri
    http://thetreasurechestt.blogspot.ro/2012/12/my-favorite-face-oils.html
    A,si cel de rodie! Oricat de uscata ar fi pielea,il folosesti odata si te-a reparat

    Reply
    1. Federova

      Ahh, stiu postul ala, ti-am admirat pozele simple si “tentante”. Cred ca atunci iti descoperisem blogul si n-am inteles de ce textul e in engleza si in poze apar sticlute valoroase cu scris pe ele in romana :)). Credeam ca esti straina, nicidecum romanca.
      Multumesc pentru sugestii!

      Reply
  17. flori0304

    uleiul de macadamia mi-l doresc si eu 🙂

    p.s. as aprecia foarte mult daca mi-ai lasa un comm aici, multumesc.
    http://blogbyflora.blogspot.ro/2013/04/de-ce-citesc.html#comment-form

    Reply
    1. Federova

      Doar atat?
      Surprinzator ;)).

      Reply
  18. Monique

    Hapi mi-a recoamndat sa pulverizez ceva apa termala pe ten inainte sa aplic uleul de jojoba si intr-adevar nu se mai simte pelicula aia uleioasa atat de puternic. Poate te ajuta si pe tine sfatul ei!

    Reply
    1. Federova

      E o idee buna dar uleiul de jojoba chiar nu se simte foarte gras fata de altele, il suport bine si-mi intra in piele destul de repede dar il aplic mai rar pentru ca nu-mi place cand ma trezesc dimineata cu fata grasa.
      Multumesc frumos pentru sfat!

      Reply
  19. Ioana-Carmen

    eu mi le doresc toate! am tenul atat de uscat, mereu folosesc uleiuri pt hidratare :*

    Reply
    1. Federova

      Sunt foarte utile la casa omului! :*

      Reply
  20. Sadie

    Eu imi fac scrub cu ulei de samburi de struguri pe ten, combinat cu zahar pudra (e recomandat zaharul macinat, dar nu am rasnita, tot zic ca ma duc la mama sa-mi macin…). Ulei de cocos am pentru par si planuiesc sa-l recumpar si mai vreau si ulei de jojoba, stiam de asemanarea cu sebumul si cum mai am uneori portiuni uscate, m-am gandit ca ar merge aplicat uneori pe ten.
    Eu sunt curioasa cum ai folosit tu uleiul de catina.

    Reply
    1. Federova

      Cu zahar pudra? N-am mai auzit. Mai faceam si eu cu bicarbonat ;)). Nu are efecte benefice dar nici nu dauneaza, pur si simplu curata pielea moarta si o lasa extrem de fina.
      Uleiul de catina l-am folosit intr-un amestec de alte uleiuri pentru plaja, am pus o cantitate mica peste ele in flacon.
      Si gasisem o reteta de autobronzant natural cred ca tot pe elemental in care se foloseste uleiul de catina si chiar am de gand s-o incerc.

      Reply
  21. Kaiyo Aino

    Si eu am prins mania uleiurilor naturale. Dintre cele de mai sus doar uleiul de rosa mosqueta si cel de macadamia nu le-am folosit, dar au intrat brusc pe lista 😀

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *