Poftă de salată verde…

 Am o groază de cosmetice și alte mici minunății ce abia așteaptă să fie descrise și pozate pentru bloguletul meu iar eu tot despre mâncare aleg să vorbesc. 
În ultimul timp am avut poftă de salată verde și abia aștept să vină primăvara cu toate legumele ei verzi (și florile viu colorate :D). Dar până atunci mă mulțumesc și cu ce e crescut în seră și se găsește în supermarket. Ador salata verde, mie îmi place mult în combinație cu porumb fiert și nu alt oțet decât balsamic, e într-adevăr mai sănătos dar mie îmi place mult aroma lui (îmi plouă în gură când scriu).
 Salata verde
Pe lângă carbohidraţi salata conţine săruri minerale multe, esen­ţiale pentru metabolism: cal­ciu, fosfor, iod, fier, cupru (a­ju­­tă la formarea oaselor), mag­ne­ziu, acid folic şi vitaminele A, C, B, D şi E. Datorită con­ţi­nu­tu­lui ridicat de vit. C, salata creş­te rezistenţa la infecţii, vi­ruşi şi luptă împotriva anemiei. Are rol de reglare a digestiei şi tranzitului intestinal cu efecte mari pentru cei acre suferă de cons­tipaţie; este un bun hipo­gli­cemic, diuretic, drenor hepa­tic, indicat pentru litiază, edem şi reglarea ciclului menstrual. Sa­lata este indicată pentru tul­bu­ră­rile inimii, tahicardie şi ne­vroze cardiace. Din cauza unor subs­tanţe hormonale salata este şi sedativă – consumată sea­ra, ajută la reducerea stre­su­lui zilnic şi la inducerea som­nului fiziologic.
Sa­la­ta verde este recomandată per­soanelor care suferă de ate­ro­scleroză, tromboflebită, arte­ri­tă, obezitate, dischinezie bili­a­ră, hepatită cronică, îngrăşare, gu­tă, reumatism, alergie. (sursa)

 Porumb fiert
 Grație conținutului sau de fibre, acid folic, magneziu, fosfor, mangan, vitamina C, vitamina B1, B5, porumbul furnizează multă energie organismului. Magneziul aflat în compoziția să previne atacurile de inimă, iar acidul folic contribuie la energizarea organismului, influențând metabolismul lipidelor și al polizaharidelor.
 
 O altă substanță care se regăsește într-un procent semnificativ în compoziția porumbului este reprezentat de beta-cryptoxanthin, un caroteneid care se găsește în compoziția chimică a fructelor cu coajă portocalie, eficient în prevenirea cancerului la plămâni.
 
 În compoziția porumbului se găsesc acizi grași nesaturați (aproape 90%), acizi monosaturati și polinesaturati și acizi săturați. Vitamină E, aflată într-o concentrație mai mică în compoziția porumbului, participă la procesul de reînnoire al celulelor și produce cantități mărite de oxigen în sânge. În plus, scade nivelul colesterolului. De aceea, simplu, fără sare, fără unt, porumbul este indicat în alimentație pentru prevenirea apariției bolilor de natură cardiovasculara.
 
 Este adevărat că prin fierbere se pierde un oarecare procent din substanțele nutritive ale porumbului, însă o cantitate semnificativă de nutrienți, peste 60%, se păstrează. În plus, consumat în mod regulat, porumbul ajută la eliminarea toxinelor din organism. 100 g de porumb conțin:
     -59 calorii
     -2 proteine
     -10 carbohidrați
     -1 lipide
     -1 fibre (sursa)
 
 Oțetul balsamic
  Oțetul balsamic este un oțet aromat, folosit în mod tradițional în bucătăria italiană, apariția sa fiind datată cu o oarecare aproximație în Evul Mediu. 

Pentru lumea profana, oțetul balsamic este un lichid care, amestecat cu un ulei de măsline de calitate, produce un dressing de salată excelent. Însă întrebuințările sale depășesc cu mult această sferă deși, să recunoaștem, trei-patru picături de oțet balsamic parfumează un bol cu două salate verzi medii și jumătate de kilogram de fructe de mare. 
 
 Oțetul balsamic pare să se fi născut în Modena, de unde provine Aceto Balsamico Tradizionale di Modena, denumire protejată de sistemul Denominazione di Origine Controllata și inclusă în European Union”s Protected Designation of Origin. Se mai fabrică, la fel de bun, doar într-o regiune învecinată cu Modena, Reggio Emilia.
 Oțetul balsamic are la bază mustul de struguri albi care este fiert până când ajunge la 50% din cantitatea inițială. Urmează o fermentare lentă și o stabilizare și mai lentă, menite să fixeze și să concentreze aromele. (sursa

 
 Salata verde din câte știu cu cât e mai închisă la culoarea cu atât e mai bună (bogată în vitamine) iar dacă aveți de gând să începeți o cură de slăbire nu o combinați cu porumb.
   
 Cine mai e pofticioasă de “verduras”, ia să văd!? 😀

                                                                                                          hugs,
                                                                                                                       Federova… 

P.S: Urmează un concurs plin de răsfăț -soon-…

Comments (21)

  1. besiuta1

    eu mananc salate aproape zilnic,uneori folosesc lamaie sau otet,in legatura cu otetul balsamic este cam dulce pentru mine,mie imi place sa fie salata cat mai acra:).
    mie imi place si Rucola,este salata mea preferata in conbinatie cu ceapa verde si multa lamaie:).
    ps.sper sa vina primavara ,sa apara legume ceva mai sanatoase,am cumparat o ceapa verde si 2-3 saptamani este neshimbata.

    Reply
    1. Federova

      Ahh, ador rucola!!! Nah ca mi-ai facut si tu pofta :)).
      Am observat treaba asta la fructe mai ales, raman neschimbate vreo 2 saptamani :|.

      Reply
  2. Dorina

    Si eu ador salata verde cu porumb :))
    Niciodata nu ma satur de acest fel oricat as manca.

    Reply
    1. Federova

      Deci nu sunt crazy :D.

      Reply
  3. Zuzele

    Si mie imi place la nebunie salata verde cu porumb fiert, putin ulei de masline, putina zeama de lamaie si atat!:) As manca tone:)) Si imi mai place salata verde cu porumb, rosii cherry, ardei capia si surimi 🙂

    Reply
    1. Federova

      Ardeiul capia nu prea imi place in salate si nici rosile cerry, mi se par parca prea dulci. In schimb salata verde as manca zilnic desi nu e indicat.

      Reply
  4. Dia

    Vai si mie mi-e pofta de salata verde, dar mie imi place cu rosii si cat mai acra, adica cu cat mai mult otet, desi balsamic inca nu am incercat. Mi-ai facut o pofta, nu gluma…

    Reply
    1. Federova

      Daca era primavara probabil ca puneam si eu rosii, ceapa verde, ridichii si alte bunataturi proaspete. Otetul balsamic e mai dulceag, mai gustos as zice eu si nu foarte acru.

      Reply
  5. sakura

    Si eu. si eu. si eu sunt pofticioasă de “verduras”
    Insa mie-mi place mai mult spanacul si leurda decat salata verde. Am vazut ieri in piata spanac proaspat dar pretul era… verzui :))
    De-abia astept sa vina sezonul verdeturilor sa imi fac iar salate de-alea mari si verzi. Am facut una fabuloasa anul trecut prin primavara; chiar asa am si numit-o “salata de primavara” numai cu bunataturi in ea.
    Dar pana atunci… facem cu varza 🙂

    Reply
    1. Federova

      Eu m-am uitat de niste vinete si mi-au fugit ochii instant de pe ele cand am zarit pretul ;)).
      Mie imi mai plac si salatele de radacinoase, yamii!!

      Reply
  6. simona

    Ah, eu nu, urasc salata verde, niciodata nu mi-a placut si incerc sa o evit, dar nu prea imi iese pentru ca toata lumea o iubeste in jurul meu… 😛
    In rest iubesc orice e verde si adoooor rucola, as manca-o de trei ori pe zi … cu ulei de masline si fulgi de parmezan sau fructe de mare…:P

    P.S Iar ai poze superbe 😛

    Pup!

    Reply
    1. Federova

      Poze superbe la postarea asta? Te-as fi crezut daca ti-as fi facut pofta macar ;)), mi-e greu sa cred ca nu iti place. Rucola n-am mai mancat de mult, chiar o sa caut azi.
      Te pup!

      Reply
    2. simona

      Serios ca arata minunat poza, zici ca e facut cu aparat super profesional… 🙂

      Reply
    3. Federova

      Fac progrese deci, asta ma bucura! 😀

      Reply
  7. Andreea DLC

    Salata fara de care nu pot sa traiesc eu este cu ton, porumb, lamaie si ulei de masline. De cand am descoperit si pungile cu baby spanac sau diverse mixuri de verdeturi, e si mai bine 😀

    Reply
    1. Federova

      Io sunt lesinata dupa ton, imi place si-n salate, si-n sosuri. Mixurile de verdeturi mi se par cam scumpe, mai bine imi cumpar separat si ies mai bine :.

      Reply
  8. coco

    si eu sunt mare mancatoare de …iarba… rucola este preferata mea…iubesc si otetul balsamic , chiar mi-am preparat din vin rosu de tara cu diverse combinatii de plante si usturoi mai multe sticlute , a iesit delicios , nici nu ma asteptam si tot folosesc din el , cand l-oi termina imi fac altul 🙂

    Reply
    1. Federova

      wow! Pai sa ne prezinti si noua reteta, pe mine ma intereseaza :D.

      Reply
  9. descude

    Ooooo,da…multaaaa salata verde.Si chiar azi am fost intr-un supermarket si am trecut pe langa ea,daca citeam postarea ta inainte sigur ma aprovizionam:)

    Reply
  10. Radu Adina

    Ador salata verde cu porumb, ton si zeama de lamaie.Imi fac cate un castron maaare!

    Reply
    1. Federova

      Cred ca o sa-mi fac si eu mai tarziu ;))

      Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *