Porumb fiert
Grație conținutului sau de fibre, acid folic, magneziu, fosfor, mangan, vitamina C, vitamina B1, B5, porumbul furnizează multă energie organismului. Magneziul aflat în compoziția să previne atacurile de inimă, iar acidul folic contribuie la energizarea organismului, influențând metabolismul lipidelor și al polizaharidelor.
O altă substanță care se regăsește într-un procent semnificativ în compoziția porumbului este reprezentat de beta-cryptoxanthin, un caroteneid care se găsește în compoziția chimică a fructelor cu coajă portocalie, eficient în prevenirea cancerului la plămâni.
În compoziția porumbului se găsesc acizi grași nesaturați (aproape 90%), acizi monosaturati și polinesaturati și acizi săturați. Vitamină E, aflată într-o concentrație mai mică în compoziția porumbului, participă la procesul de reînnoire al celulelor și produce cantități mărite de oxigen în sânge. În plus, scade nivelul colesterolului. De aceea, simplu, fără sare, fără unt, porumbul este indicat în alimentație pentru prevenirea apariției bolilor de natură cardiovasculara.
Este adevărat că prin fierbere se pierde un oarecare procent din substanțele nutritive ale porumbului, însă o cantitate semnificativă de nutrienți, peste 60%, se păstrează. În plus, consumat în mod regulat, porumbul ajută la eliminarea toxinelor din organism. 100 g de porumb conțin:
-59 calorii
-2 proteine
-10 carbohidrați
-1 lipide
-1 fibre (sursa)
Oțetul balsamic
Oțetul balsamic este un oțet aromat, folosit în mod tradițional în bucătăria italiană, apariția sa fiind datată cu o oarecare aproximație în Evul Mediu. Pentru lumea profana, oțetul balsamic este un lichid care, amestecat cu un ulei de măsline de calitate, produce un dressing de salată excelent. Însă întrebuințările sale depășesc cu mult această sferă deși, să recunoaștem, trei-patru picături de oțet balsamic parfumează un bol cu două salate verzi medii și jumătate de kilogram de fructe de mare.
Oțetul balsamic pare să se fi născut în Modena, de unde provine Aceto Balsamico Tradizionale di Modena, denumire protejată de sistemul Denominazione di Origine Controllata și inclusă în European Union”s Protected Designation of Origin. Se mai fabrică, la fel de bun, doar într-o regiune învecinată cu Modena, Reggio Emilia.
Oțetul balsamic are la bază mustul de struguri albi care este fiert până când ajunge la 50% din cantitatea inițială. Urmează o fermentare lentă și o stabilizare și mai lentă, menite să fixeze și să concentreze aromele. (sursa)
Salata verde din câte știu cu cât e mai închisă la culoarea cu atât e mai bună (bogată în vitamine) iar dacă aveți de gând să începeți o cură de slăbire nu o combinați cu porumb.
Cine mai e pofticioasă de “verduras”, ia să văd!? 😀
P.S: Urmează un concurs plin de răsfăț -soon-…
eu mananc salate aproape zilnic,uneori folosesc lamaie sau otet,in legatura cu otetul balsamic este cam dulce pentru mine,mie imi place sa fie salata cat mai acra:).
mie imi place si Rucola,este salata mea preferata in conbinatie cu ceapa verde si multa lamaie:).
ps.sper sa vina primavara ,sa apara legume ceva mai sanatoase,am cumparat o ceapa verde si 2-3 saptamani este neshimbata.
Ahh, ador rucola!!! Nah ca mi-ai facut si tu pofta :)).
Am observat treaba asta la fructe mai ales, raman neschimbate vreo 2 saptamani :|.
Si eu ador salata verde cu porumb :))
Niciodata nu ma satur de acest fel oricat as manca.
Deci nu sunt crazy :D.
Si mie imi place la nebunie salata verde cu porumb fiert, putin ulei de masline, putina zeama de lamaie si atat!:) As manca tone:)) Si imi mai place salata verde cu porumb, rosii cherry, ardei capia si surimi 🙂
Ardeiul capia nu prea imi place in salate si nici rosile cerry, mi se par parca prea dulci. In schimb salata verde as manca zilnic desi nu e indicat.
Vai si mie mi-e pofta de salata verde, dar mie imi place cu rosii si cat mai acra, adica cu cat mai mult otet, desi balsamic inca nu am incercat. Mi-ai facut o pofta, nu gluma…
Daca era primavara probabil ca puneam si eu rosii, ceapa verde, ridichii si alte bunataturi proaspete. Otetul balsamic e mai dulceag, mai gustos as zice eu si nu foarte acru.
Si eu. si eu. si eu sunt pofticioasă de “verduras”
Insa mie-mi place mai mult spanacul si leurda decat salata verde. Am vazut ieri in piata spanac proaspat dar pretul era… verzui :))
De-abia astept sa vina sezonul verdeturilor sa imi fac iar salate de-alea mari si verzi. Am facut una fabuloasa anul trecut prin primavara; chiar asa am si numit-o “salata de primavara” numai cu bunataturi in ea.
Dar pana atunci… facem cu varza 🙂
Eu m-am uitat de niste vinete si mi-au fugit ochii instant de pe ele cand am zarit pretul ;)).
Mie imi mai plac si salatele de radacinoase, yamii!!
Ah, eu nu, urasc salata verde, niciodata nu mi-a placut si incerc sa o evit, dar nu prea imi iese pentru ca toata lumea o iubeste in jurul meu… 😛
In rest iubesc orice e verde si adoooor rucola, as manca-o de trei ori pe zi … cu ulei de masline si fulgi de parmezan sau fructe de mare…:P
P.S Iar ai poze superbe 😛
Pup!
Poze superbe la postarea asta? Te-as fi crezut daca ti-as fi facut pofta macar ;)), mi-e greu sa cred ca nu iti place. Rucola n-am mai mancat de mult, chiar o sa caut azi.
Te pup!
Serios ca arata minunat poza, zici ca e facut cu aparat super profesional… 🙂
Fac progrese deci, asta ma bucura! 😀
Salata fara de care nu pot sa traiesc eu este cu ton, porumb, lamaie si ulei de masline. De cand am descoperit si pungile cu baby spanac sau diverse mixuri de verdeturi, e si mai bine 😀
Io sunt lesinata dupa ton, imi place si-n salate, si-n sosuri. Mixurile de verdeturi mi se par cam scumpe, mai bine imi cumpar separat si ies mai bine :.
si eu sunt mare mancatoare de …iarba… rucola este preferata mea…iubesc si otetul balsamic , chiar mi-am preparat din vin rosu de tara cu diverse combinatii de plante si usturoi mai multe sticlute , a iesit delicios , nici nu ma asteptam si tot folosesc din el , cand l-oi termina imi fac altul 🙂
wow! Pai sa ne prezinti si noua reteta, pe mine ma intereseaza :D.
Ooooo,da…multaaaa salata verde.Si chiar azi am fost intr-un supermarket si am trecut pe langa ea,daca citeam postarea ta inainte sigur ma aprovizionam:)
Ador salata verde cu porumb, ton si zeama de lamaie.Imi fac cate un castron maaare!
Cred ca o sa-mi fac si eu mai tarziu ;))