Desert de sarbatori…

Aveam de gand sa va povestesc despre placutele momente din anul ce tocmai trece, parfumul care ma reprezinta, noul paltonas ROSU cu care imi vine sa dorm noaptea sau despre ultima achizitie in materie de cosmetice, pudra HD care mi-a infundat nasucul azi…si lista ar putea sa continue dar ma opresc… N-au intrat zilele in sac, sa vina ianuarie…daaar sa ne indulcim putin inainte ;)).
In perioada asta se coace mult asa-i? ;))
Si cum eu sunt si gospodina din cand in cand, vreau sa va arat prajiturica care am facut-o de Craciun, unii au numit-o “tort” dar eu i-am gasit reteta intr-un vechi caiet al mamei sub denumirea de “Prajitura Ema” ;)). 
E foarte simpla: 
Blat: –5 albusuri de bat spuma cu o cana de zahar dupa care se adauga in ploaie o cana de faina (un praf de copt si mirodenii optional). Se baga in cuptorul preincalzit si se lasa pana la coacere.
Crema: –5 galbenusuri amestecate cu 7 linguri de zahar si 1/2 cana de lapte. Peste continut se adauga 1 pliculet de gelatina (10g) dupa ce acesta a fost dizolvat cca.10′ intr-o cescuta cu apa calda. Crema se lasa la foc mic in bai marin pana la ingrosare amestecand-se din cand in cand. Dupa ce a fost lasata la rece cam 20′ se amesteca cu jumatate din frisca obtinuta din 2 plicuri.
Blatul se taie pentru a forma doua foi din el si se inteapa cu furculita. Se aseaza o foaie de blat pe platou, se insiropeaza cu jumatate din sucul de la o cutie de ananas, se pun bucatele de ananas imprastiate si se intinde crema peste ele. Se aseaza al doilea blat deasupra primului, se insiropeaza si se toarna restul de crema. Eu nu am siringa asa ca am intins restul de frisca cu cutitul, am ornat cu kiwi si-am ras ciocolata :D.
Simt ca n-am fost destul de explicita (nici nu am reteta in fata) dar daca e cineva cu adevarat interesat de reteta si nu intelege ceva ii raspund cu cea mai mare placere.
Mi s-a parut o reteta super simpla, deloc sofisticata si delicioasa :D.

La acelasi blat merg si alte combinatii de creme si fructe, imaginatie sa fie. Mie imi plac deserturile cu fructe in general :D…
Un alt blat simplu este cel de chec cu care va puteti juca asa cum am facut si eu . Acum cateva luni mi-am luat o forma rotunda de chec, satula de cele clasice ca niste mini-troace :)). Reteta tind sa cred ca o stie tot poporul asa ca sar peste. Pentru umplutura am folosit tot ce se putea: fulgi de cocos, stafide, cacao.
 
L-am intors cu fundul in sus si l-am ornat cu glazura de ciocolata si glazura de lamaie+caramel. M-am trezit cu un mega Donuts :)) numai ca prea consistent si nu asa pufos (am scapat faina sau umplutura a fost prea multa).
Aceeasi forma am folosit-o pentru cozonacul de Craciun, pufos de data asta dar nu facut de mine :).
Imi place sa incerc diverse si sa ma implic in bucatarie :D…de revelion nu sunt nevoita sa fac nimic dulce dar dupa o sa incerc iar “tavalitele”, mi-au iesit prea bune prima data.
Voi ce ati servit la desert de Craciun si ce mai coaceti zilele astea? 😀
Sper ca n-am plictisit pe nimeni…

hugs,
            Federova….

Comments (16)

  1. Miu Miu

    am fost gand la gand ;)) si eu am postat acum o reteta 😀

    Arata super DOnuts-ul tau ;)))

    Pupici

    Reply
  2. MoGio

    Arata super toate 🙂 Eu sunt innebunita dupa chec 🙂 Eu il fac tot timpul cu nuca , imi place tot .. cu nuca :)) Am avut si noi 3 feluri de prajituri : dobos , picnic si un fel de “tavalita” dar cu un strat de crema la mijloc . Ultima preferata mea 🙂 Adica .. preferata din cele 3 , a fost extraordinar de buna 🙂

    Reply
  3. ChicBoutique

    iti dai seama ca din toata postarea asta mi-a ramas gandul la PALTONUL TAU ROSHUUU??:)) sa faci poze neaparat sa mi-l arati!!
    in alta ordine de idei, foooarte bune cred ca au fost “dulcegariile” tale, sunt mai mult decat sigura de asta!
    Te puuup!!

    Reply
  4. Federova

    Miu Miu,
    pai tre’ sa fim si gospodine din cand in cand ;)).

    MoGio,
    mie mi s-a cam luat de chec dar il fac cu drag pentru cei dragi :)). “Tavalita” ta suna foarte bine, n-am incercat cu crema la mijloc :P.

    ChicBoutique,
    sa stii ca nu e wow dar trebuia sa-mi iau ceva rosu sa-mi potolesc setea si gandul ramas la cel vazut intr-o vitrina din Italia, super finut si elengant dar la un pret ce depaseste salariul meu momentan :)).
    Ma simt foarte bine in el si desi e putin mai incarcat modelul, imi place!
    Te pup si eu!

    Reply
  5. Miss Rose

    yamy

    Reply
  6. Coconut

    Ce bine arata tortuletul tau :). Eu am 2 seringi de ornat, ambele proaste, asa ca atunci cand vreau neaparat sa fac ceva mai fistichiu, pun crema intr-o punga careia ii tai coltul, e mai eficienta decat orice seringa.
    Iti doresc un 2012 plin de bucurii!

    Reply
  7. sakura

    Arata foarte bine si nu cred ca ai plictisit pe nimeni. Sunt convinsa ca a avut si gust bun.
    Eu am facut de Craciun o prajitura cu dovleac. Restul prajiturilor le-am primit 🙂
    Tort n-am mai apucat sa fac deoarece am mancat ingredientele separat :)) Ptr tortul de revelion o sa am grija sa nu se mai intample asta.

    Te-am lepsuit cu ceva muzical. sper sa vrei
    http://dpnori.blogspot.com/2011/12/leapsa-muzicala.html

    Reply
  8. descude

    Totusi trebuie sa ne arati si paltonasul…ca daca ma uit la prajiturile gatite de tine,s-ar putea sa ma urc in tren si sa vin direct la tine:)

    Reply
  9. hapi2233

    Si eu sunt o fana a checului. Iar donutul tau arata grozav si are avantajul ca nu e imbibat de ulei :)))
    Am facut si eu o prajitura astazi pentru ca suntem invitati la masa si aici asa se procedeaza….noi ducem desertul. E basbusa egipteana despre care eu am mai scris dar de data asta am pus in ea bucatele de fistic , niste chestii mici si dulci pe care nu stiu cum sa le traduc (cred ca sunt ceva fructe de pin) si migdale. Sunt incantata ca mi-a iesit, de obicei cand gatesc pentru o ocazie speciala nu-mi ies prajiturile tare bune 🙂

    Reply
  10. coco

    ce minunatii…putem servi o bucatica mica ? mica…promit 🙂

    Reply
  11. Federova

    Coconut,
    am incercat si eu o data cu punga si nu vrei sa sti cata mizerie am facut si ce era pe mainile mele :)). Ce-i drept nu cu frisca ci cu compozitie pentru choix a la creme care e putin mai groasa, deci tre’ si punga aleasa bine ;)).

    sakura,
    nu stiu cum e prajitura cu dovleac dar dupa placinta cu dovleac sunt lesinata :D.
    O sa particip si eu maine la prepararea unui tort, sunt curioasa ce-o sa iasa.
    Multumesc mult pentru leapsa!

    descude,
    ca tot mi-ai amintit, de cativa ani visez la o calatorie cu trenul deci gandeste-te bine! Mai bine vin eu la tine, si-asa n-am vazut Iasi-ul si-mi doresc de mica ;)).

    Paltonasul nu e cine stie ce, adica e dragut dar e un model comun ce-l vezi peste tot prin magazine numai ca e rosu ;)). Poate o sa vi-l arat…poate :P.

    Reply
  12. Federova

    hapi,
    hai ca incepi sa ma enervezi! Cum adica acolo asa se procedeaza?! Adica tu INCA esti in Egipt? :((..damn ce norocoasaa! ;))

    N-am auzit de basbusa dar uitandu-ma pe google dupa poze e posibil sa fi mancat.
    Oricum desertul meu favorit tipic oriental ramane baklavaua :D.

    Btw, o sa-ti placa in Iordania daca esti atrasa de ruine si istorie ;). Am un magnet cu Petra :X

    coco,
    mica NU! De sarbatori poti servi cate bucatele vrei, dupa ce trec urmeaza regimul strict si sportul la ordinea zilei ;)).

    Reply
  13. simona

    Si eu sunt mare fana a checului, insa nu stiu sa-l fac, mai mananc la unii si la altii, ceea ce am incercat eu nu iese asa pufos cum imi place mie…insa am de gand sa mai caut retete si sa incerc sa-l fac…acum ca mi-ai facut tu pofta!
    Tortul arata tare apetisant, mie in general nu prea imi plac torturile, doar cele cu muuulte fructe si frisca, deci cred ca acesta ar fi fost pe gustul meu… 😛
    Cozonacul arata si el foarte bine, insa nu este una din prajiturile mele preferate.

    Mie imi place tare mult de tine cand esti gospodina, asa ca sper sa mai postezi din cand in cand ce mai faci tu bun prin bucatarie, mai ales retete usoare si pentru cei mai fara experienta. 🙂

    Am facut si eu un chec aperitiv in premiera de Craciun (cu cascaval, masline si mezeluri), care a iesit tare bun si aspectuos, insa am uitat sa-l fotografiez, nu de alta dar am fost tare mandra de reusita mea… 🙂

    …si vreau si eu sa vad paltonasul 😛
    Te pup, draga mea, distractie maine seara!!! 🙂

    Reply
  14. Federova

    Simo,
    nici mie nu mi-a iesit din prima dar am invatat incercand din cand in cand ;)).

    Cu siguranta o sa mai postez, la inceput am zis ca o sa fie un blog cu de toate asa ca incerc sa tin pasul ;)).

    Pacat ca n-ai facut poze, am si eu o reteta interesanta de rulada de legume dar cred ca la primavara o s-o fac, astept legume proaspete :)).

    Te pup si eu si distractie placuta maine seara si un an nou fericit!

    Reply
  15. hapi2233

    Fede – am stat pana pe 26 dec. Acum sunt in Germania. Dar si aici, traiesc intre doua lumi. Sau trei avand in vedere ca eu sunt romanca :)))
    La multi ani!

    Reply
  16. Federova

    Ce plimbareata mai esti, te invidiez ;)).
    La multi ani si tie!

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *