Luxul de a înțelege arta

Nu știu cum de Elegantine a reușit să mă închidă cu o simplă întrebare “Arta e un lux sau luxul e o artă?“…așa m-am perpelit ore întregi, găsind un răspuns. Și în tot acest timp mi-au venit în minte fel și fel de întâmplări, amintiri și alte nedumeriri.  
Am avut o perioadă în clasele mici când am fost cea mai bună la pictură și toată sala de arte plastice era împodobită cu desenele mele pe pereți; eram o mică artistă și mă simțeam oarecum superioară colegelor mele, mai ales atunci când doamna profesoară mă lăuda. Greșit, superioritatea nu are legătură cu arta, era doar un mic talent…care între timp a murit. Azi nu mai pictez decât unghii, buze și ochi verzi. Dar cu aceeași pasiune…și pasiunea contează în tot ceea ce faci. 

Apoi mi-am adus aminte când am fost pentru prima dată la o expoziție de tablouri, tot copil fiind. Din lucrările abstracte n-am reușit niciodată să înțeleg mai nimic, în schimb am admirat cu plăcere un peisaj, o floare sau un portret.

Ciudat m-am uitat și la tabloul „Dirty Naive World”, pictat de Eglantina Becheru, n-am reușit să înțeleg dincolo de culori ce vrea să transmită ori nu știu să mă exprim în cuvinte (nah, și asta e o artă), cert e că nu cred că a fost creat doar ca să decoreze un apartament.  
Arta înseamnă talent, creativitate, originalitate, nu doar decorație cum credeam eu cândva. 
Arta ne ajută să-i înțelegem și să-i acceptăm pe cei din jurul nostru, poate să creeze dialog și sociabilitate, să vorbească despre viețile noastre și să ne facem să ne recunostem în ea. 
Suntem înconjurați de artă, aceasta face parte din lux dar luxul nu și-l poate permite oricine.

“Fără oameni, luxul ar fi un concept inexistent. Tot oamenii sunt cei care dau definiţia luxului şi nu dicţionarele, pentru că dincolo de bunurile materiale, de o viaţă mai mult decât confortabilă şi de strălucirea obiectelor din jur, luxul este un modus vivendi, un alt fel de a privi lumea. “  

Elegantine analizează branduri de lux, publică poveștile din spatele unor afaceri de succes si aduce noutăți din piața internațională de artă mai aproape de oameni interesați, cititorul fiind invitat să ia legătura cu moda rafinată și esența culturii adevărate. 

Orice lux trebuie plătit, şi totul este un lux, începând cu existenţa pe pământ.

Voi ce părere aveți?
Arta e un lux sau luxul e o artă?

*Articol scris pentru SuperBlog Spring 2013.  

Comments (4)

 1. miha.ela

  Nu e chiar varza dar iti inteleg punctul de vedere. Cu greu si eu m-am autodisciplinat sa nu mai critic si sa iau doar partea frumoasa chiar daca nu inteleg mesajul. Pe mine tabloul imi inspira visare, dorinta de evadare din cotidian. Asa o zic acum, dupa ce am scapat de presiunea timpului si disperarea ca trebuie sa scriu un articol bun. uff :))
  te pup! sa ne odihnim acum.. si tu bebe!

  Reply
 2. ilda76

  S-a simtit sinceritatea debordanta dincolo de aceste randuri…
  Cred ca intr-un fel similar (in masura in care e posibil!) as fi tratat si eu o astfel de tema!
  Felicitari, Fede!

  Pupici!
  Ai grija de voi!:)

  Ilda
  Lavender Thoughts

  Reply
 3. Maya Secret

  Mi-ai adus aminte de orele mele de desen din clasele primare, cand aveam cele mai frumoase desene din clasa pe care mama mi le facea acasa. Dar a venit un timp, mai exact perioada liceului, in care mi-am zis: dar eu nu pot? si am inceput sa desenez, spre surprinderea mea am mostenit talentul mamei, nu la cele mai inalte cote, dar cel putin am simtit aprecierea celor din jurul meu. Nu pot sa iti spun cat de mult au contat pentru mine acele aprecieri. Incearca sa iti readuci la viata talentul, bucuria se gaseste in cele mai mici placeri. :*

  Reply
 4. mania blog

  Felicitari pentru articol! PS: Arta e un lux, dupa parerea mea 🙂 Pupici.

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *