Desert de sezon îndulcit cu zahăr brut Muscovado

Dacă primăvara slăbiciunile mele sunt florile, vara am ce am cu fructele proaspete. Ce mă enervează la culme e că nu știu niciodată când se termină, pentru că pur și simplu dispar când ți-e lumea mai dragă. M-am trezit dintr-o dată fără bujori, am întrebat la florari, am pândit o băbuță la colț de stradă și nimic nimic. La fel și cu căpșunile iar acum de la o clipă la alta mă aștept să nu mai găsesc cireșe și vișine. După cireșe și pepene roșu sufăr cel mai mult, recunosc. Vișine proaspete mănânc foarte rar în schimb dulceața de vișine e preferata mea.
Pandișpanul cu vișine l-am făcut acum vreo săptămână și ceva, mai mult de poftă și tot de poftă am fix acum la cuptor clafoutis cu cireșe 😆 . E prima dată când fac și abia aștept să văd cum iese. Rețeta am luat-o de la Jamila.

În rețeta mea de pandișpan nu este absolut nimic complicat sau special, e rețeta clasică de chec, singura diferență e că se pun fructe după preferințe. Eu cel puțin așa o fac.
Am folosit o tavă mare de aragaz, pătrățoasă. Nu știu exact ce dimensiuni are.

Ingrediente: aproximativ 1 kg de vișine,10 ouă, o cană mare de zahăr, o cană de făină, o esență de vanilie, 4 linguri de ulei, un vârf de cuțit de sare, zahăr pudră.

Se spăla bine vișinele, se scot sâmburii și se lasă la scurs. Albușurile se bat cu praful de sare și zahărul pus treptat, până devin o spumă țeapănă, se adaugă gălbenușurile unul câte unul, uleiul, esența de vanilie și făina în ploaie. Până la făină eu folosesc mixerul, făina obișnuiesc s-o încorporez cu o spatulă din silicon prin mișcări ușoare amestecând de jos în sus.
DSC02767 DSC02778Am făcut două compoziții pentru că în prima am folosit zahăr brut nerafinat Muscovado de la Solaris. Trebuie să vă spun că zahărul ăsta ar trebui să fie indispensabil din bucătăria unei gospodine. Îndulcește altfel decât zahărul alb obișnuit și îi dă desertului o aromă mai intensă.
Zahărul Muscovado are un conținut ridicat și un gust intens de melasă. Este prelucrat din tulpinile trestiei de zahăr. Cristalele sale se îmbină, având o textură similară unei paste. Se găsește pe siteul Solaris la doar 8,31 ron, 500gr. DSC02784 webSă revenim în bucătăria mea. Am aranjat hârtia de copt în tavă, am pus prima compoziție, un strat de vișine, a doua compoziție și restul de vișine care mi-au mai rămas. Le-am trecut înainte prin zahăr pudră în speranța că nu se mai duc toate la fund. După cum se vede, unele s-au dus, altele nu. Niciodată nu-mi ies deserturile ca în pozele găsite pe net, mă refer la pozele alea gen pinterest.
Am băgat tava în cuptorul încins la 180º și am lăsat-o până s-a rumenit foarte puțin deasupra, aproximativ 40-50`. După ce am scos-o am lăsat-o să se răcească și abia apoi am ornat cu zahăr pudră deasupra. Merge dimineața cu iaurt, cu cafea sau la prânz ca desert. E foarte bună.

Ieri mi-am adus aminte și mi s-a făcut dor de dulceață din coajă de pepene roșu. A făcut mami într-un an și tare bună a fost. Eu nu mă îndur să fac, mi se pare prea migăloasă și nici apropouri nu-i mai bat mamei. După ce i-am zis că mor după dulceața de vișine, a doua zi mi-a povestit că a scos 3 ore la sâmburi și borcănelele cu dulceață mă așteaptă. Draga de ea♥.

Voi ce desert bun de sezon recomandați? Dulceață faceți? 😀 

Comments (2)

  1. Lilian

    O astfel de prajiturica mi-am programat pentru saptamana asta,tot in ideea ca se duc visinile si raman fara. 🙂 Bunica mea facea o minunatie de prajituri printre care si aceasta. Greu de uitat, astfel de amintiri..

    Reply
  2. Mihaela P

    Arata foarte bine desertul, eu pun fructele peste compozitie fix in momentul cand le bag la cuptor si stiu ca se tavalesc prin faina, dar le pun fara. Anul asta vreau sa fac dulceata de afine, am facut cateva borcanele de compot de cirese si visine. Nu am mai vizitat piata in tihna, asta ma enerveaza si pe mine… sa nu mai gasesc fructe.
    xoxo

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *