Marţi, 20 martie – ECHINOCŢIUL DE PRIMĂVARĂ

Momentul de maximă influenţă al ECHINOCŢIULUI DE PRIMĂVARĂ este marţi, 20 martie, la ora 7.14. Semnificaţia echinocţiului de primăvară: Are loc o scădere a nopţii şi o creştere a zilei (ziua devine atunci aproape egală cu noaptea). Acest moment de echilibru simbolizează o stare inefabilă de armonie care face să apară o stare de transformare profundă, pregnantă, a naturii exterioare, cât şi o transformare benefică a naturii noastre umane. Totul se trezeşte atunci la viaţă şi tinde să iasă la suprafaţă pentru ca să se bucure de energiile subtile benefice intense şi profunde ale primăverii. După o perioadă de „conservare în cadrul căreia au fost resimţite restricţiile iernii”, mai ales atunci cea mai mare parte a alimentaţiei fiind compusă la yoghini din seminţe, cereale şi lactate, urmează, în conformitate cu tradiţia creştină ortodoxă, postul Sfintelor Paşti ce cuprinde şi acest moment de echinocţiu. Mai ales în această perioadă are loc un proces spontan de purificare specială atât la nivelul trupului, cât şi la nivelul unora dintre corpurile noastre subtile. Ca urmare a acestui fenomen se instalează în mod gradat o stare de liniştire mentală, de echilibrare psihică, de dinamizare afectivă. Privind din punct de vedere ezoteric, acest moment ne pune într-o inefabilă stare de rezonanţă cu condiţia androginală glorioasă, cu starea tainică de armonie care, în anumite condiţii, se instalează în universul nostru lăuntric între natura feminină şi natura masculină, între bărbatul interior şi femeia interioară (între anima şi animus). 

Deloc întâmplător, mai ales în această perioadă de tainică renaştere şi regenerare a naturii, are loc împerecherea majorităţii animalelor, plantele încep să înmugurească şi, rând pe rând, germenii vieţii renasc pretutindeni în jurul nostru. Privind acest moment din punct de vedere astrologic, se constată că atunci Soarele trece din zodia Peştilor în zodia Berbecului. Asistăm astfel la sfârşitul şi începutul unui tainic ciclu zodiacal. Omul devine mai ales acum, analogic vorbind, asemenea unui vulcan, care este pe cale de a erupe, de a exploda. Tocmai de aceea el devine adeseori capabil, mai ales acum, de a realiza lucruri inedite. Starea meditativă şi contemplativă a Peştilor este acum înlocuită cu spontaneitatea şi dorinţa de afirmare a Berbecului. Mai ales acum se renunţă la sacrificiile inutile şi la excesul de idealism în favoarea exaltării experienţelor concrete, a acţiunilor directe care sunt realizate în ideea de a concretiza cât mai bine aspiraţiile noastre lăuntrice. Omul trebuie să se adapteze din plin acum acestor cerinţe de renaştere, de înviorare, de trezire la realitate, de ieşire din starea de somn, de stopare a procesului de hibernare (această etapă având atât o semnificaţie materială şi socială, cât şi una spirituală). Omul trebuie astfel să se adapteze cât mai bine ciclurilor tainice ale naturii, deoarece mai ales acum împotrivirea sa este analogic vorbind asemenea înotului împotriva curentului. În unele cazuri, acest fenomen de neadaptare va da naştere adeseori stărilor de oboseală, de nervozitate care adeseori sunt fără motivaţii – acest  aspect este definit în general de  medicină drept  „astenie de primăvară”. Acest misterios moment de hiatus ne pune în mod spontan în legătură cu energiile subtile uriaşe ale începutului, cu elanul plin de optimism care apare la fiecare nou început al vieţii. Totodată, acest moment de efervescenţă face să apară o fascinantă înflorire a vitalităţii. El trezeşte în mod armonios în fiinţă virilitatea şi feminitatea, impulsionând trăirea extatică a tumultului tainic al primăverii, care ne face să fim spontani, curajoşi, dinamici şi activi. (sursa)

 Nu știu dacă a avut cineva răbdare să citească. Îmi cer scuze că e doar un copy-paste dar mi s-a părut interesant conținutul, în ton cu aerul cald din ultimele zile…
 Voi cum va simțiți în perioada asta? Cum va găsește primăvara? 
Starea mea e de nedescris…

Comments (17)

 1. Alexandra

  Primavara ma gaseste zambind si cred ca incep sa fac multe schimbari in viata mea – in bine, zic eu!
  Multumesc ca mi-ai amintit ca maine incepe adevarata primavara!
  Kiss

  Reply
  1. Federova

   Abia astept sa zambesc si eu cu dinti :D.
   Npc, te pup!

   Reply
 2. ChicBoutique

  …nedescris de bine? sau nedescris de rau? sper ca de bine, altfel nu citesc nici un raspuns:) pup!

  Reply
  1. Federova

   Normal ca de bine, ma simt bine fara un motiv anume :P. Dar starea ta?! ;;)

   Reply
  2. ChicBoutique

   eheee..eu sunt toata un zambet, all day! Sincer, cateva raze de soare chiar fac minuni! 🙂 kiss

   Reply
  3. Federova

   Ai dreptate! Soarele imi da o stare fantastica chiar daca mai toata ziua sunt la birou :P.

   Reply
 3. simona

  Frumos articol, l-am citit acum de dimineata la un covrig si un ceai de fructe, stii ce bine s-au imbinat?! 😀
  Eram insa curioasa sa aflu si starea aceea a ta “de nedescris”! 🙂 La mine se manifesta prin oboseala si nevoie de somn… 🙁 Am trecut insa la haine mai subtiri si asta ma bucura nespus! 🙂

  Te pup, fata cu soare in par!! 🙂

  Reply
  1. Federova

   Dimineata mananci covrigi si totusi arati asa de bine??? Ca eu vad numai fructe pana in 12 si tot degeaba :(.
   Si eu ma simt obosita si foarte ocupata dar totusi bine, cam asta e “starea de nedescris” :D.

   Te pup si eu! Ce expresie frumoasa, imi mai zicea cineva asa…

   Reply
  2. simona

   …of, eu iar am scazut sub 50 de kg, sunt deprimata de mor, nu mai stiu ce sa mai mananc… 🙁
   Fiecare cu “demonii” sai, eu la o dieta cu fructe as slabi in doua zile…nici nu vreau sa-mi inchipui cat 🙁

   Eh, de-ale femeilor, te pup inca o data! 🙂

   …sper ca-ti zicea cineva drag, ca suna bine! 🙂

   Reply
  3. Federova

   O persoana foarte draga imi zicea asa candva, v-ati conectat se pare ;)).

   Imi pare rau sa aud ca ai slabit; si eu am trecut prin asemenea momente, ani de zile m-am chinuit sa ma ingras :(, deci te inteleg perfect..

   Te pup! Iti revii tu! 😉

   Reply
 4. coco

  ce-mi place ce zici tu aici…siguuurrr e primavaraaaaa !!!!!!!!!!!

  Reply
  1. Federova

   coco, n-am zis eu dar nu conteaza, important e ca DAAA, a venit primavara oficial!

   Reply
 5. alicee

  Sincer niciodata nu mi-au placut primele zile de primavara fiindca ma races si am alergie Tot timpul ma mananaca pielea! Apoi in timp ma imunizez si e ok, imi trece si ma pot bucura si eu de caldura, de flori, fluturi, de verde, de aer curat!

  Reply
  1. Federova

   Mie imi place aerul asta, asa as vrea sa fie tot timpul anului, nici foarte cald nici foarte rece. Si eu fac alergie dar nu acum, dupa ce se scutura pomii de flori ;)).

   Reply
 6. hapi2233

  Sunt absolut ok avand in vedere ca ma hidratez, mananc Omega 3 in loc de bomboane, au aparut tot felul de legume proaspete in piete……
  La mine soarele iese mai rar (in vestul Germaniei) asa ca savurez fiecare zi insorita
  Da, recunosc ca uneori ma simt obosita dar nu cred ca primavara e de vina

  Reply
  1. Federova

   De cateva zile ma chinui sa comentez pe blogul tau, azi am reusit! Dupa o serie de nervi desigur, nu stiu ce tot are gravatar-ul ala de nu ma lasa.
   Mai incerc maine, mi se duce bateria si e priza departe rau :)).
   Si eu iau vitamine periodic dar Omega 3 chiar n-am incercat :P.

   Reply
 7. hapi2233

  Citeste despre Omega3. Eu l-am ales pentru primavara, mi se pare foarte potrivit
  In plus am citit studiile de laborator ale unei amice – medic neurolog la un centru universitar din Cluj. Sunt incantata de tot ce contine Omega 3

  (si eu am avut mai demult probleme la tine cu comentariile dar de la o vreme merge struna)

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *