Muzeul Astra Sibiu ~ Târgul de jucării

Daca urmăriți pe Instagram probabil ați văzut deja weekendul trecut am fost la Sibiu la Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA, alături de alți oameni faini din online. Am fost de nenumărate ori la Sibiu, dar nu am avut niciodată ocazia îl vizitez și m-am bucurat enorm de mult, pentru sunt o iubitoare de case vechi tradiționale și îmi place le descopăr de câte ori am ocazia. Muzeul Civilizației Populare Tradiționale este unul dintre cele mai mari muzee în aer liber din România, fiind întins pe o suprafață pe 96 de hectare, 46 fiind ocupate de expoziția propriu-zisă, adică peste 300 de clădiri. Este situat imediat la sud de Sibiu și conține creații ale civilizației populare tradiționale, pre-industriale românești.

Locuințele tradiționale, atelierele meșteșugărești, morile și complexele de clădiri sunt presărate în jurul unui lac, printre copacii Dumbrăvii Sibiului. Totul este de o frumusețe rară, la tot pasul descoperi câte o căsuță interesantă sau o moară arătoasă de apă sau de vânt, sau un atelier meșteșugăresc. Aveam senzația plimb printr-o pădure magică unde s-au adunat o diversitate mare de căsuțe vechi din toate colțurile țării și timpul s-a oprit în loc. Doar nu exista populație, ci o liniște ce emană un mister aparte. Din când în când curțile sau pajiștile sunt animate de animale și pasări. Am întâlnit văcuțe, cai, oi, gâște și rațe. Și peste tot ciripit de păsărele. Eram ca într-o poveste de pe vremea bunicii. Unele case erau deschise și puteai intri, simți acel miros de vechi, privești obiectele de mobilier și iți imaginezi povesti frumoase în jurul lor.

Au fost momente în care am simțit m-am întors în timp. Cu drag mi-am adus aminte de răzoarele și vadurile pe care le făcea mamaie, pentru printre construcțiile tradiționale, erau îngrijite grădini perfecte de legume. La Muzeul ASTRA se găsește cea mai variată colecție de mori de vânt din Europa, 33 mai exact, cea mai veche datând din 1883.

“…cele 33 mori de cereale prezentând toate tipurile energetice de mori cunoscute în spațiul Euro-Asiei, cu excepția “morilor mareice” (de mână, “cu cai“, de apă – cu una, două, trei și șase instalații – și de vânt) și cea mai mare parte a tipurilor constructive (cu construcții fixe – pe sol, sau plutitoare pe vase)….., cu roți orizontale sau verticale (simple, duble sau triple), cu toate tipurile de aducțiune (inferioară, medie sau superioară), cu aripile de vânt din scândură sau din pânză, cu întreg corpul construcției pivotant sau având doar cupola mobilă – morile “olandeze” etc. ….demonstrează, între altele, caracterul fundamental agrarian al civilizației tradiționale a poporului român și capacitatea “inginerilor” țărani de a-și apropia și adapta specificul local la cele mai diverse invenții europene și asiatice.” (wikipedia)

Muzeul “ASTRA” a devenit o instituție vivantă deosebit de activă și atractivă în tot timpul anului, prezentând o mulțime de servicii culturale oferite publicului: prezentări de filme, expoziții tematice temporare, spectacole folclorice, festivaluri, colocvii și simpozioane naționale și internaționale. În weekend, când am fost, am prins Târgul de jucării și-am admirat minunatele jucării tradiționale alături de Ed care a fost super entuziasmat de orice miniatură făcută din lemn. Am plecat de acolo doar cu o praștie și un mini nai. Am rămas plăcut impresionată de ce am văzut, m-am minunat de acei oameni creativi și muncitori.

Evenimentul Târgul de Jucării, ediția a XV-a se desfășoară intre “28 mai – 1 iunie 2022 . Timp de 5 zile, de sâmbătă până miercuri, de Ziua Copilului, 25 de meșteri populari din toate colțurile țării vor susține o serie de ateliere (meșteșugărești) interactive. În acest mod, vizitatorii vor învăța cum se fac jucăriile de altădată. În ziua de 1 iunie (Ziua Copilului), accesul în Muzeul ASTRA este gratuit pentru copii cu vârsta sub 14 ani.

Cu greu m-am abținut de la cumpărături și asta pentru am obiceiul de a aduna tot felul de lucuri care stau prin cutii. Dar mi-a rămas gândul la un corp de iluminat și o gentuță, ambele făcute din foi de porumb. Mi-a plăcut mult și mobilierul de păpuși făcut din lemn și multe alte miniaturi.

Mi-am luat totuși la final, din magazinul ce se afla la ieșirea din muzeu, o ie tradițională. Prima mea ie. Mami ar fi fost mandră de mine.

Muzeul ASTRA este un peisaj de vis cu totul, despre care mi-ar placea vorbesc la nesfârșit și sper din tot sufletul mai ajung acolo pentru mi-a plăcut foarte mult, acolo am simțit am regăsit o bucățică din mine, fata din copilărieÎn cele două zile am petrecut multe ore la muzeu, dar am pierdut mult timp cu pozele mele nenumărate și nu am apucat văd toate locuințele tradiționale. Dar mă așteaptă.

Am fost cazați la Hotel Continental Forum unde am avut asigurate micul dejun și cina. Mi-a plăcut în mod special pentru e fix lângă centrul istoric, o altă poveste frumoasă a Sibiului…

La prânz am servit niște platouri delcioase și cea mai buna afinată gustată vreodată, la Hanul din Tulgheș care este fix lângă Muzeul ASTRA.

Am rămas cu amintiri plăcute după acest weekend petrecut cu oameni faini într-un loc deosebit, în care nu știu de ce nu am ajuns până la vârsta asta. Recomand cu mare drag Muzeul ASTRA din Sibiu  🙂 .

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *