Îmi era dor să scriu o rețetă pe blog și nu știu dacă am mai spus, dar mie îmi place mult să gătesc. Urăsc partea cu spălatul vaselor în rest îmi place să gătesc la fel de mult cum îmi place să mănânc 😀 . Dacă aș fi avut vreodată ocazia să-mi înființez afacerea mea, cu siguranță ar fi fost un mic restaurant. A nu se înțelege că gătesc excepțional, nici gând de așa ceva, dar îmi place să o fac și câteodată chiar îmi ies.
De exemplu, recent am adaptat o rețetă găsită pe net și mi-a plăcut la nebunie ce a ieșit, deși aspectul nu a fost de revistă, după cum puteți observa prin poze. Aveam niște prune prin balcon și cum nu prea aveau succes am zis să scap de ele înainte să se ofilească. Și-am căutat o rețetă de tartă cu prune pe net și-am adaptat-o puțin pentru că aveam poftă de o aromă de cocos și cum nu aveam suficiente prune, am adăugat și 2 pere. Plăcinta cu dovleac este desertul meu preferat toamna iar tarta cu prune și pere ocupă locul 2 fără îndoială. O să încerc și cu gutui rase, sunt tare curioasă de explozia de arome, gutuie, scorțișoară, cocos….nici nu vreau să mă gândesc.
Să trecem la rețeta extrem de simplă.
Pentru aluat am folosit:
♦ 120 gr unt
♦ 1 lingură zahăr brun nerafinat Muscovado
♦ 1/2 linguriță de bicarbonat
♦ zeama de la o lămâie
♦ un vârf de sare
♦ un ou
Umplutura:
♦ 500 gr fructe cântărite fără sâmburi (eu am folosit 2 pere și restul prune)
♦ 1 plic zahăr vanilatCrumble:
♦ 3 lingur de fulgi de ovăz
♦ 1 lingură de scorțișoară
♦ 3 linguri de zahăr brun nerafinat muscovado
♦ 70 gr ulei de cocos Solaris
♦ 70 gr făină
♦ 70 gr pesmet (sau griș)
Mod de preparare:
Începem cu aluatul. Frecam zahărul cu untul, adăugam apoi un vârf de sare, bicarbonatul stins în zeama de lămâie și oul. Adăugăm treptat făina, amestecând și începem să frământăm puțin pe măsură ce devine un aluat. Se acoperă cu folie alimentară (eu am luat o cutie de folii cu eleastic de la magazinul DM, mi se par mai practice și sunt reutilizabile) și se lasă la frigider pentru 1h.
Spălam fructele, scoatem sâmburii și tăiem fructele în bucăți potrivite. Prunele în 4 și perele în bucăți egale bucățelelor de prune.
Întindem aluatul pe masă, în formă rotundă sau în ce formă are tava,, dar puțin mai mare astfel încât să ajungă și pe pereții tăvii. Îl așezăm cu grijă în tavă, peste hârtia de copt, presăm ușor cu degetele și apoi adăugăm fructele aranjate frumos sau nu, în funcție de preferințe.
Peste fructe am adăugat crumble-ul pe care l-am pregătit foarte ușor prin mixarea fulgilor de ovăz și amestecul lor cu restul de ingrediente.
Se bagă în cuptorul încins la 180 grade pentru 35-40 de minute, până ce se rumenește puțin. Se pudrează după ce se răcește. Eu am omis. Probabil că dacă îmi aduceam aminte de asta, arăta mai “instagramabil”. În orice caz, dacă am ales să scriu rețeta pe blog, înseamnă că merită. Combinația de fructe coapte cu scorțișoară peste, plus aroma de cocos și aluatul care a ieșit foarte fraged, e delicioasă.
Dacă faceți retetata, aștept o poză pe instagram, îmi dați tag și vă dau și eu la rândul meu share. Mi-ar plăcea să știu că v-am inspirat să faceți așa deliciu. A venit toamna, porniți cuptoarele! 😀