Sătulă de tenul sensibil

Nu simt nevoia să mă documentez ca să aflu ce înseamnă mai exact tenul sensibil, doar mă privesc în oglindă nemachiată și încerc să găsesc o descriere cât mai clară. 
În ciuda aparențelor, tenul meu ascunde probleme știute doar de noi.  
Am tenul deschis la culoare, predispus la multe, schimbător la diferențele de temperatură/apă, ușor acneic cu pori deschiși și parțial, mai exact în jurul nasului, deasupra gurii și pe bărbie mă confrunt cu roșeață și vase mici de sânge la vedere. Zonele astea par veșnic iritate și când sunt uscate când uleioase. 
Doar dimineața mă trezesc cu pielea ceva mai calmă dar asta nu mă încălzește cu nimic.

 

Când mai uit ce se petrece pe fața mea de fapt, dna cosmeticiană are grijă să-mi amintească și se miră de fiecare dată când “mă stoarce”. Expresia asta a ei “n-am nici o clientă cu pielea așa sensibilă” mă sperie, mă pune pe gânduri dar io nu iau nici o măsură în privința asta. 

Mă îngrijesc ca un om normal zic eu, mă demachiez dimineața și seara, folosesc o spumă de curățare pentru ten sensibil, loțiune micelara, aplic în fiecare dimineață o cremă cu FSP iar seara îmi hidratez tenul corespunzător.
Săptămânal îmi exfoliez pielea și-mi aplic o mască, cumpărată sau preparată de mine. 
Nu pot să ies afară din casă nemachiată, simt nevoia să-mi întind măcar fond de ten pentru acoperirea petelor roșii, că de tratat sigur nu mi le tratează.
Știu că pentru un ten sănătos și bine îngrijit sunt importanți și alți factori cum ar fi:

– mediul în care lucrăm 
– odihna  
– alimentația 

Consider că nu prea e cazul să analizez aspectele astea în detaliu. Mănânc mult dar în general sunt atentă la alimentație, evit cât pot tot ce dăunează sănătății și nu pierd nopțile (decât dacă bebelinul are chef de joacă cu ficatul :-))). 

În concluzie, pentru îngrijirea pielii sensibile și nu numai trebuie respectați anumiți pași: 
– demachierea corectă 
– tonifierea 
– hidratarea 
– tratarea (dacă este nevoie) 
În urmărirea pașilor de mai sus foarte importantă este alegerea produselor pentru îngrijire. Trebuie evitate produsele comedogenice, ce conțin alcool sau alți iritanți: coloranți, parfum, etc. iar cremele cu factor de protecție solară sunt necesare tot anul, aproape obligatorii pe timp de vară. 
Cu toate astea tenul meu se prezintă la fel de sensibil, trag linie și văd unde greșesc de fapt – în alegerea produselor oare?  
Ar trebui să recurg la dermatocosmetice și nu înțeleg de ce n-am făcut-o până acum, poate din cauza prețurilor?!  

Dermatocosmeticele sunt elaborate pe bază unor rețete gândite de dermatologi, chimiști și farmaciști, conțin substanțe atent selecționate și verificate, nu conțin parfum care ar putea provoca iritații sau alergii (sunt hipoalergenice) și nu conțin ingrediente care favorizează apariția punctelor negre (sunt noncomedogenice). 

Produsele dermatocosmetice sunt ideale pielii sensibile deci, datorită substanțelor active ce calmează și reduc posibilele reacții neplăcute. 
Unele branduri au dezvoltat o linie specială de produse de machiaj pentru pielea sensibilă, produse cu toleranță ridicată ce nu conțin parfum și sunt hipoalergenice. 
Fondul de ten, fiind cel mai important produs de make-up și nelipsit din trusă trebuie să fie hipoalergic, noncomedogen și eventual să aibă factor de protecție solar. Astfel el se transformă în barieră naturală împotriva factorilor externi (soare, vânt, frig, praf, bacterii) ce favorizează și participă la deteriorarea tenului. 

Ei bine, fondul meu de ten nu îndeplinește mai nimic din cele enumerate, ba mai conține și extracte din fructe = posibili iritanți. 
Așa am descoperit și noile apariții tentante La Roche Posay: Toleriane Teint fond de ten cremă cu efect hidratant și Toleriane Teint fond de ten spumムcu efect matifiant.

Fiind dedicate unui ten sensibil, aceste două fonduri de ten conțin câteva ingrediente care sunt recunoscute de către dermatologi ca ținând în frâu reacțiile acesteui tip de ten:  
perlita, care este prezentă în fondul de ten spumă fiind un ingredient cu o mare putere de absorbție a sebumului. 
acid hialuronic, conținut de către fondul de ten cremă, care hidratează puternic tenul uscat. (http://www.abeautytale.com/)

Mi-ar plăcea să încerc unul din cele două fonduri de ten așa că particip la concursul Andreei cu această postare, în speranța că voi avea noroc de ziua ei. 

(La mulți ani drăguța!)   
Voi vă confruntați cu astfel de probleme ale tenului?

Comments (23)

  1. Ela

    Bafta!

    Si eu am ten sensibil,cu puncte negre,cateva vase de sange,cosulete…Am inceput sa folosesc aproape numai produse naturale dar degeaba daca fardurile si toate cele cosmetice sunt obisnuite.

    Te pup!

    Reply
    1. Federova

      Cum de am uitat sa precizez si de punctele negre?! ;))
      Am citit pe net ca produsele narurale n-ar fi suficiente pentru hranirea tenului dar vorba ta…degeaba apelam la ele daca fardurile contin iritanti si toate cele.
      Te pup si eu!

      Reply
  2. simona

    Si eu am multe capilare sparte in jurul nasului, arata foarte urat din pacate. De doi ani imi tot spun ca merg sa le tratez cu laserul, insa nu gasesc niciodata momentul potrivit si banii necesari. Asa ca, vorba ta, fondul de ten e cea mai sigura solutie deocamdata pentru a le acoperi.
    Sper sa castigi unul dintre cele doua fonduri de ten, mie mi-au placut descrierile facute de fetele care l-au testat si mi-a placut si cum arata pe fata lor, iar articolul tau e foarte bun, ca de obicei, de altfel. 🙂

    Te pup, sa ai bafta!

    Reply
    1. Federova

      Ai tu asa ceva pe fata?? Tu?! Mi-e greu sa cred ;)).
      Eu nu indraznesc sa visez la laser, nici nu vreau sa ma gandesc cat costa. Prefer sa apelez la fondul de ten si gata.
      Te pup si eu! Multumesc, sa fie!

      Reply
  3. ilda76

    Nici eu nu stiu de ce nu am luat decizia de a ma imprieteni cu dermatocosmeticele…

    Am ceva capilare sparte in jurul nasului, am ten un ten mixt cu tendinta acneica, am pete! Prin urmare, as fi un bun candidat la astfel de produse!

    Iti doresc bafta!
    Pupicei!

    Ilda
    Lavender Thoughts

    Reply
    1. Federova

      In ultimii ani si mie au inceput sa-mi apara niste mici pete care nu-mi plac deloc :|. Chiar vreau ca urmatoarea crema s-o iau din farmacie si sa faca parte din categoria dermatocmeticelor, am folosit candva niste mostre dar nu-mi amintesc efectul acestora.
      Multumesc frumos! Pupici!

      Reply
  4. vasilache daniela

    O, da. Am zile cand ador sa fac poze, tenul e aparent ok, luminos, ingrijit, dar sunt zile cand cele descrise de tine sunt foarte vizibile, inestetice si parca oricat m-as chinui sa le ascund nu reusesc.Incerc sa fiu atenta la calitatea produselor folosite, la ingredientele ce le contin, la termene de expirare, la hidratare si la starile emotionale ce se reflecta pe tenul meu. Cel mai mult imi place sa ma rasfat la un beauty center din oras, simtindu-ma o diva la iesirea din acesta. Regret faptul ca nu dispun mai mult financiar sa-i pot trece pragul mai des.

    Reply
    1. Federova

      Offf, ce dor imi e de un rasfat la un beauty center, n-am mai fost de ceva timp. Trebuie sa ajung macar la cosmeticiana sa-mi scoata punctele negre dar cand cercetez preturile iar aman.

      Reply
  5. Buburuza

    In primul rand felicitari pentru bebel,ti-am descoperit blogul de curand si nu am stiut(insa poza de sus dreapta este magnific de adorabila),apoi trebuie sa-ti spun ca am fost crescuta cu zicala “multi vad,putini cunosc” (de la mama si bunica mea care incercau sa ma decomplexeze)insa a mers cat am fost pustoaica ca dupa,de pe la facultate nu a mai tinut zicala de familie :)) Si eu am un ten problematic si folosesc destul de multe produse dermatocosmetice,insa cel putin fondurile de ten de la Vichy nu imi priesc deloc pe ten( arat de 10 x mai cu imperfectiuni)am sa-l incerc poate pe acesta de la LRP (dat fiind ca sunt o fana a produselor lor de ingrijire a tenului)si sa vad ce poate face si pentru mine,pentru cosurile mele,roseata ,porii dilatati si punctele negre :))Sincer sunt foarte exigenta de la un produs insa saracul nu cred ca le poate face chiar pe toate(nici macar cele destinate fiecarei prb in parte nu chiar reuseste) :)))Te-am pupat si sarcina usoara in continuare :*

    Reply
    1. Federova

      Bine ai venit Buburuzo, ma bucur sa ne urmarim!
      Esti singura care a observat poza din dreapta sus, o s-o fac tablou candva asa de mult imi place cum a iesit ;)), acolo e bebelinul meu ce urmeaza sa vina pe lume :D.
      Eu m-am inteles foarte bine cu unele produse de la Vichy dar fond de ten nu am avut, am incercat doar mostre dar nu m-au convins sa cumpar full size.
      Am vazut la tine pe blog un review la Effaclar Duo, sunt curioasa cum e si ma tenteaza asa ca vin imediat sa citesc :P.
      Multumesc frumos!

      Reply
    1. Federova

      Multumesc frumos! Nu stiu cum sa-ti comentez, se deschide ciudat blogul tau :(.
      Am mai facut tagul respectiv de vreo 2 ori si raspunsurile cred ca sunt inca valabile. Si ca si tine, nu prea imi place sa vorbesc despre mine :D.
      kiss

      Reply
  6. Nati

    Salutare,
    Scriu pentru prima data pe blogul tau, pentru ca mi-a atras atentia subiectul. Vreau sa te intreb ce fel de protectie solara folosesti, cu filtre chimice sau minerale?
    Multi ani m-am confruntat si eu cu ten sensibil si mai ales imprevizibil. Imi apareau pete rosii, cu pori imflamati, in jurul nasului si pe frunte, cind imi era lumea mai draga. De vreo 2-3 saptamini folosesc o crema cu filtre minerale si nu-mi vine sa cred ca roseata si sensibilitatea au disparut. Poate incerci, daca e cazul, m-as bucura sa stiu ca sfatul meu a ajutat si pe altii.
    Sarcina usoara in continuare, te asteapta o perioada minunata (am 2 copii).
    Natalia

    Reply
    1. Hapi

      Natalia, care sunt filtrele minerale? Ce creme contin filtre minerale?

      Reply
    2. Federova

      Folosesc Skin Balancing Daily Mattifying Lotion de la Paula’s Choice cu FPS doar 15 si are filtre chimice. Deocamdata ma inteleg foarte bine cu crema asta dar nu am de gand sa o mai cumpar din cauza pretului. Si oricum de acum incolo imi trebuie un FPS mai mare.
      Tenul mi se irita in zonele enumerate mai sus doar dupa demachiere, curatare, aplicarea unei masti sau dupa ce ma sterg. Nici nu ma port foarte bland cu el, recunosc. Cand ma sterg cu prosopul, ma sterg 😐 ceea ce nu e indicat.
      Ce crema folosesti tu cu filtre minerale?
      Multumesc frumos!

      Reply
    3. Nati

      Hapi, filtrele minerale sint doar doua: oxidul de zinc si dioxidul de titan. Cremele care contin aceste filtre sint de obicei mai greu de intins pe piele, uneori lasa o pelicula alba, iar dioxidul de titan poate uneori bloca porii. Aici este un articol complex si clar despre ambele tipuri de filtre: http://pasagera.ro/ingredientele-produselor-cu-factor-de-protectie.html
      Federova, eu ma iritam tot dupa acele actiuni enumerate de tine, dar cel mai rau dupa dus (cu spalat pe cap). Si desi crema mea cu spf era chipurile pentru ten sensibil, filtrele erau chimice, adica de fapt contraindicate tenului sensibil.
      Acum folosesc aceasta crema: http://iherb.com/p/33245?rcode=neg987 , este cotata cu best pe beautypedia. Are o consistenta groasa, ca toate cremele cu filtre minerale, trebuie sa depui un pic de efort ca s-o intinzi pe piele, in schimb tenul ramine destul de mat, iar lipsa iritatiilor pentru mine este un motiv sa o folosesc.
      Mai e o crema cu review-uri foarte bune, doar cu oxid de zinc, aceasta: http://iherb.com/p/11076?rcode=neg987 , o sa mi-o iau cit de curind sa o incerc.

      Reply
    4. Federova

      Nu stiam de cremele astea doua, ms de pont! Deocamdata astept o comanda iHerb asa ca nu ma indur s-o dau pe urmatoarea pana n-o primesc pe asta, prima.
      Am bagat cremele in wish list si o sa citesc mai multe despre ele cand am timp. Chiar mi se termina crema si am nevoie de ceva cu FPS mai mare.

      Reply
    5. Hapi

      Multumesc 🙂
      Nu am avut niciodata, dar absolut niciodata o iritatie din cauza cremei solare.Si-n general a oricarei creme, ca s-o spun p-aia dreapta
      Cred ca mi-as taia o vena pe slow motion daca m_as apuca sa studiez compozitia chimica a oricarei creme pe care-o folosesc si mai ales daca as incepe sa ma gandesc ce s-ar PUTEA INTAMPLA daca folosesc o anumita crema ce eventual nu ar corespunde cu tipul meu de piele 🙂
      By the way, folosesc Bioderma si Nivea pt protectie solara. Dar si Avene.

      Reply
  7. Hapi

    Eu am problema tenului uscat. Cele mai grase creme si cele mai hidratante le caut mereu

    Reply
    1. Federova

      Te cred si eu ca ai, dupa ce ai stat la soare ca soparlitaaa!! ;))

      Reply
  8. Silvia Postolatiev

    Foarte util articolul, in mare asta este si rutina mea:)

    Reply
  9. Hapi

    Nu am de acum , dintotdeauna :))

    Reply
  10. Beatrice S.

    Incerc sa aplic tot ce stiu privitor la cosmetice. Am avut, pe undeva in jurul varstei de 14 ani mari probleme, o forma de acnee, de abea cu ajutorul unor produse dermatologice am scapat de aceasta.

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *